fbpx
«“Το βασίλειο της γης” στο Θέατρο Olvio» του Κώστα Καρασαββίδη

«Το βασίλειο της γης» στο Θέατρο Olvio

Από τον περασμένο Δεκέμβριο ανεβαίνει στο θέατρο Olvio το Βασίλειο της γης (αρχικός τίτλος: Οι επτά κάθοδοι της Μυρτλ), ένα από τα λιγότερο γνωστά στο ελληνικό κοινό έργα του Ουίλιαμς. Όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα έργα της δεύτερης εικοσαετίας της ωριμότητας του Ουίλιαμς, πρόκειται για μια μάλλον αδύναμη σύλληψη, που στερείται πρωτοτυπίας και προβάλλει αδέξια τις αυτοβιογραφικές λεπτομέρειες της ζωής του, με τους στερεοτυπικούς χαρακτήρες να αποπνέουν τα συνήθη αδιέξοδα των κλειστών κοινωνιών. Δύο ετεροθαλή αδέρφια φέρνουν τους κόσμους τους σε σύγκρουση,  διεκδικώντας ένα σπίτι και μια γυναίκα υπό τη σκιά μιας επικείμενης καταστροφής.

Δεδομένων, λοιπόν, των δραματουργικών αδυναμιών του έργου, είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πώς η Ιόλη Ανδρεάδη κατάφερε να δομήσει μια παράσταση καθόλου ανιαρή, που κάλυπτε τα όσα ελαττώματα της πλοκής και έδινε, με τη συμβολή φυσικά των ηθοποιών, βάθος στους χαρακτήρες και την περιορισμένη υπόθεση. Εκμεταλλευόμενη ιδανικά τη σκηνή, η Ανδρεάδη τοποθέτησε τον βασικό χώρο δράσης –τον οίκο, που αποτελεί κληρονομιά, διακύβευμα και επιβράβευση του ισχυρού και ανθεκτικού– στο κέντρο, αυστηρά οριοθετημένο και ασφυκτικά μικρό. Μετά τη σύντομη συνύπαρξη των τριών προσώπων στην αρχή του έργου, ο Λοτ του Ορέστη Τζιόβα αποσύρεται στην κρεβατοκάμαρα-πατάρι του σκηνικού, από όπου ασκεί την ασθενική του επιρροή στη Μυρτλ (Παναγιώτα Βλαντή) και στα τεκταινόμενα στο σπίτι. Σε όλο το υπόλοιπο έργο, το πρώτο πλάνο μονοπωλούν η Μυρτλ και ο Τσικ (Κρις Ραντάνοφ), περιορισμένοι και αυτοί χωρικά από το σκηνικό σπίτι και χρονικά από την επικείμενη πλημμύρα που πλησιάζει απειλητικά.

Με τον πολυέλαιο, σύμβολο της αλλοτινής ευζωίας αλλά και του καταστροφικού ψυχαναγκασμού της μητέρας, πεσμένο στην άκρη του οίκου, η Ανδρεάδη προοικονομεί με τον δικό της τρόπο το «τέλος» ήδη από την αρχή, ενισχύοντας την κυρίαρχη στην πλοκή αίσθηση του επείγοντος. Αυτή η συνεχής πίεση χρόνου δίνει στους χαρακτήρες την ευκαιρία για γρήγορη εξέλιξη και εμβάθυνση εντός της μεταξύ τους αλληλεπίδρασης, αλλά και ανεξάρτητα από αυτήν. Το βάθος, άλλωστε, είναι συνεχώς παρόν μέσω του εξαιρετικά ευρηματικού σκηνικού της Δήμητρας Λιάκουρα και του Περικλή Πραβήτα, όπου το γεμάτο νερό υπόγειο υποδηλώνεται με μια καταπακτή-στόμα κάτω από το τραπέζι – το κέντρο στο κέντρο του οίκου.

Η επιλογή των ηθοποιών στους ρόλους τους είναι από μόνη της μια επιτυχία. Η Παναγιώτα Βλαντή έχει την απόλυτη φυσιογνωμία μιας belle του αμερικανικού Νότου, ένα μείγμα φρεσκάδας ενζενί και προβληματισμένης ωριμότητας, στοιχεία τα οποία χρησιμοποιεί σοφά για να σκιαγραφήσει με ωραίο μέτρο τις αλλαγές που υφίσταται η Μυρτλ στη διάρκεια του έργου. Είναι, άλλωστε, και ο μόνος χαρακτήρας που υφίσταται σοβαρές αλλαγές. Ο Κρις Ραντάνοφ, από την άλλη, φέρνει με απόλυτη υποκριτική επάρκεια στον Τσικ όλη τη μυώδη χορευτική σιγουριά της κίνησης, ενώ η ανεπαίσθητα αργή εκφορά του συνάδει απόλυτα με το υπόβαθρο του μιγά που υποδύεται. Ελαφρώς υπερβολικός, καίτοι φυσιογνωμικά ιδανικός, υπήρξε ο Ορέστης Τζιόβας, που απέδωσε σωστά την εύθραυστη ιδιοσυγκρασία του Λοτ, ωστόσο έχασε κάπως το μέτρο ως παρενδυτικός-φάντασμα της μητέρας του.

 

Συντελεστές
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές [Το τέλος του κόσμου]
Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη
Πρωτότυπη μουσική / ηχοτοπίο: Γιάννης Χριστοφίδης
Σκηνικά-κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός σκηνοθέτη: Διονύσης Χριστόπουλος
Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης
Επιμέλεια σκηνικών: Περικλής Πραβήτας
Μακιγιάζ: Γιάννης Μαρκετάκης
Επιμέλεια casting: Natalie Pawloff
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Υπεύθυνη παραγωγής: Ειρήνη Βουρλάκου
Παραγωγή: ANDRODELY p.c

Παίζουν: Κρις Ραντἀνοφ, Παναγιώτα Βλαντή, Ορέστης Τζιόβας

Παραστάσεις
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: €13
Μειωμένο: €9

Προπώληση
Γενική είσοδος: €10
Μειωμένο: €8
Viva (μετά από τηλεφώνημα στο 11876) BP, EKO, PUBLIC, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Seven Spots, ΙΑΝΟΣ, Reload και Media Markt

Θέατρο Olvio
Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός
Τηλ: 210 3414118, σε περίπτωση ανάγκης καλέστε 6973247721
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ώρες κράτησης εισιτηρίων: 17:00 - 21:00

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ
«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μύλλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο θέατρο Από Μηχανής

«Κάθε λέξη ανοίγει μια πληγή, κάθε χαμόγελο αποκαλύπτει κι έναν κυνόδοντα». Ο Θανάσης Σαράντος βουτά στον σαγηνευτικό κόσμο του Χάινερ Μύλλερ (Heiner Muller), σκηνοθετώντας το πιο εμβληματικό έργο του, το «Κουαρτέτο»....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.