A+ A A-

«Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι: “Το όνειρο ενός γελοίου”, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλατσίου» του Κωνσταντίνου Μπούρα

«Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι: “Το όνειρο ενός γελοίου”, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλατσίου» του Κωνσταντίνου Μπούρα


«Ως χαρίεν έστ' άνθρωπος, όταν άνθρωπος εί», ένα από τα αθάνατα, καίρια και επίκαιρα πάντα αποφθέγματα του Μένανδρου, μοναδικού σωζoμένου σήμερα εκπροσώπου της Νέας Κωμωδίας. Και είναι τόσο σπάνιο να είναι «χαρίεν ον» ο άνθρωπος και μάλιστα ο ηθοποιός, που το επισημαίνεις ευθύς εξαρχής.

Το Όνειρο ενός γελοίου είναι η εικονογράφηση μιας ουτοπίας. Συναγωνίζεται τους Όρνιθες του Αριστοφάνη, την Πολιτεία του Πλάτωνα και τα ανθρωπιστικά ιδεώδη πολλών οραματιστών, λογοτεχνών, στοχαστών και φιλοσόφων.

Οι δήμοι ανά την Ελλάδα παράγουν πολιτιστικό έργο πολυτιμότερο και σημαντικότερο από τα βαρύγδουπα κρατικά θέατρα και τους πολυώνυμους θεσμούς. Ο Δήμος Χαλανδρίου Αττικής (πρωτοπόρος), ο Δήμος Διονύσου Αττικής, ο Δήμος Γαλατσίου, ο Δήμος Βύρωνα, ο Δήμος Πετρούπολης και τελευταίος και καταϊδρωμένος ο Δήμος Αθηναίων (που θα έπρεπε να είναι πρώτος –διεθνώς–, μια διαρκής πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου), ο Δήμος Ηγουμενίτσας, ο Δήμος Χίου, ο Δήμος Κω είναι πρωτεργάτες μιας πρωτόφαντης πολιτιστικής άνοιξης, ως αντίδοτο στην κρίση και στην υφέρπουσα κατάθλιψη. Προσφέροντας δωρεάν είσοδο (με εθελοντική δωρεά τροφίμων για τους αναξιοπαθούντες) επιτυγχάνουν με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό προκειμένου να βγει από τον ψευδαισθητικό παράδεισο του ατομικισμού του και να του προσφέρει τέχνη υψηλών προδιαγραφών και βεληνεκούς...

Πήγα κι εγώ λοιπόν ο τάλας, μην έχοντας χρήματα για διακοπές και βράζοντας στο ζουμί μου σε αυτό το καυτό (από πολλές απόψεις) αθηναϊκό καλοκαίρι, στο Θέατρο Άλσους Βεΐκου για να δω έναν ηθοποιό που μου είπαν ότι ήταν καταπληκτικός. Κι έμεινα άναυδος. Είδα έναν ήρωα, με τερατώδεις ικανότητες συγκεντρώσεως, με αυτοπειθαρχία κι αυτοπεποίθηση, με γνώση και μεράκι, άψογη τεχνική, πλήρη κάτοχο των εκφραστικών του μέσων να καθηλώνει ένα ανήσυχο κι απείθαρχο κοινό... Και με τι παρακαλώ; Με ένα πεζογραφικό όνειρο του Ντοστογιέφσκι, που δεν έγραψε ποτέ για το θέατρο, όμως συναγωνίζεται τον δικό μας Παπαδιαμάντη σε θεατρικές διασκευές των ποιητικών και βαθυστόχαστων πεζογραφημάτων του.

«Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι: “Το όνειρο ενός γελοίου”, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλατσίου» του Κωνσταντίνου Μπούρα

Το Όνειρο ενός γελοίου είναι η εικονογράφηση μιας ουτοπίας. Συναγωνίζεται τους Όρνιθες του Αριστοφάνη, την Πολιτεία του Πλάτωνα και τα ανθρωπιστικά ιδεώδη πολλών οραματιστών, λογοτεχνών, στοχαστών και φιλοσόφων. Ένα κείμενο –το ντοστογιεφσκικό– τόσο κρυπτικό και δυσεξιχνίαστο, που μόνο σε ένα ανοικτό θέατρο με τον κόσμο να πηγαινοέρχεται, να χειρονομεί, να παίζει με τα κινητά, να καταναλώνει τρόφιμα και ποτά... μόνο εκεί δεν μπορούσα να το φανταστώ να λειτουργεί. Κι όμως λειτούργησε. Και μάλιστα άψογα. Τέλεια, τολμώ να πω. Με τον κόσμο να παραληρεί από ενθουσιασμό, να πλησιάζει συγκινημένο τον σεμνό ηθοποιό για να τον συγχαρεί με δάκρυα στα μάτια και με υγρή ψυχή.

Γι’ αυτό είπα στην αρχή ότι ο άνθρωπος είναι χαρίεν ον όταν άνθρωπος είναι. Στον Δημήτρη Βερύκιο αναφερόμουνα. Και στη σοπράνο Αμαλία Κλημοπούλου, βεβαίως, που παίζει φλογέρα και μας μεταφέρει τραγουδώντας σε άλλες διαστάσεις, αμόλυντες από την κακία, την επιθετικότητα και το φθόνο των ανθρώπων. Σκηνοθέτης της παράστασης, άξιος, ο Τάκης Χρυσικάκος.

Η παράσταση παίχτηκε στο Θέατρο Άλσους Βεΐκου στις 12 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλατσίου 2016.

 

Διαβάστε επίσης
ΘΕΑΤΡΟ
«Ζωή μετά χαμηλών πτήσεων» στον Πολυχώρο Vault

Ο Πολυχώρος Vault σε συνεργασία με τον Κινητήρα παρουσιάζουν έως και την Κυριακή 30 Απριλίου τα κόμικς του Αρκά (Ζωή μετά, Ισοβίτης, Χαμηλές πτήσεις, Καστράτο, Μαλλί με μαλλί) σε μια ξεκαρδιστική παράσταση με τίτλο...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr