fbpx

Πατρίσια Χάισμιθ: «Εισαγωγή στο σασπένς» στο θέατρο 104

«ΠΑΤΡΙΣΙΑ ΧΑΪΣΜΙΘ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΑΣΠΕΝΣ» ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ 104
Η μαύρη κωμωδία του Παναγιώτη Χριστόπουλου, σε σκηνοθεσία Ιωσήφ Βαρδάκη, με τη Ρούλα Πατεράκη στον ρόλο της διάσημης συγγραφέως αστυνομικής λογοτεχνίας, παίζεται από τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου στο Θέατρο 104.

Πατρίσια Χάισμιθ: Συγγραφέας, δημιουργός του κυρίου Ρίπλεϊ. Σκληρή, απόμακρη, αινιγματική, μοναχική, εξωτερικά απαθής, εκκεντρική. Αστεία, ευφυής, βίαιη. Εραστής γυναικών, ένας άνδρας παγιδευμένος στο σώμα μιας γυναίκας αλλά και μισογύνης. Σχεδόν μισάνθρωπος. Αν και γοητεύεται από μικρή από το Έγκλημα και τιμωρία του Ντοστογιέφσκι, στις δικές της ιστορίες ο δολοφόνος σχεδόν πάντα γλιτώνει. Έγραψε πάνω από 130 μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων. Τα περισσότερα από αυτά, «θρίλερ» ενός χαρακτηριστικού ύφους: σαρκαστικό χιούμορ με το μάτι βαθιά στην ψυχολογία των ηρώων, που κάνει τον αναγνώστη να κατανοεί τον «κακό» και να ταυτίζεται μαζί του. Πέθανε το 1995, αναγνωρισμένη στην Ευρώπη, παραγνωρισμένη στην Αμερική, με το παράπονο ότι δεν της έδωσαν τη θέση που θεωρούσε ότι της ανήκε στο πάνθεον της αμερικανικής λογοτεχνίας.

Στο πρώτο θεατρικό έργο του βραβευμένου σεναριογράφου Παναγιώτη Χριστόπουλου, η Πατρίσια Χάισμιθ μας προσκαλεί να γίνουμε μαθητές της σε ένα σεμινάριο. Η διαφήμισή του στις εφημερίδες θα ήταν κάπως έτσι: «Η διάσημη συγγραφέας Πατρίσια Χάισμιθ σας προσκαλεί στο σεμινάριο "Εισαγωγή στο σασπένς". Από την αρχική ιδέα μέχρι την ολοκλήρωσή της, η δις Χάισμιθ θα αναλύσει τι είναι το σασπένς και πώς δημιουργείται, τι ρόλο παίζει η ατμόσφαιρα, πως κατασκευάζονται επιτυχημένοι χαρακτήρες, πού βρίσκεται η έμπνευση, πώς οργανώνεται η πλοκή».

Με αφορμή το σεμινάριο, οδηγούμαστε μέσα στον κόσμο της Χάισμιθ: έναν κόσμο σκοτεινό, όπου ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει δολοφόνος. Εκεί, τρεις μαθητές της αναλαμβάνουν τους ρόλους φανταστικών χαρακτήρων και δίνουν σάρκα και οστά στους φόβους και τις φαντασιώσεις της.

«ΠΑΤΡΙΣΙΑ ΧΑΪΣΜΙΘ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΑΣΠΕΝΣ» ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ 104

Η Ρούλα Πατεράκη στον ρόλο της Χάισμιθ δίνει μια ερμηνεία γεμάτη από το σαρκαστικό χιούμορ της συγγραφέως, ανοίγοντας παράλληλα παράθυρα στον γεμάτο συγκρούσεις εσωτερικό της κόσμο.

Στους ρόλους των τριών μαθητών, η Μαρκέλλα Γιαννάτου, ο Ευθύμης Γεωργόπουλος και ο Νίκος Μαυράκης.

Ο Ιωσήφ Βαρδάκης σκηνοθετεί αυτό το ψυχολογικό πορτρέτο με ρυθμούς αστυνομικού θρίλερ, όπου φαντασία και πραγματικότητα εναλλάσσονται, ώσπου ενώνονται, δημιουργώντας για τους θεατές τον σκοτεινό κόσμο της Πατρίσια Χάισμιθ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Παναγιώτης Χριστόπουλος
Σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βαρδάκης
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Ρους
Σκηνικό: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Φωτογραφίες παράστασης: Κλεοπάτρα Χαρίτου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Καλλιανίδου
Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Παπαδοπούλου
Ερμηνεύουν οι: Ρούλα Πατεράκη, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Νίκος Μαυράκης

Παραστάσεις: κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 9.00μ.μ.
Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος 12 ευρώ, μειωμένο 8 ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 75' χωρίς διάλειμμα

Θέατρο 104 – Κεντρική Σκηνή: Ευμολπιδών 41, Γκάζι (Στάση μετρό: Κεραμεικός)
Τηλ. κρατήσεων: 210.3455020, 6940.290312
www.104.gr, www.facebook.com/theatre104

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ
«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο θέατρο Από Μηχανής

«Κάθε λέξη ανοίγει μια πληγή, κάθε χαμόγελο αποκαλύπτει κι έναν κυνόδοντα». Ο Θανάσης Σαράντος βουτά στον σαγηνευτικό κόσμο του Χάινερ Μίλερ (Heiner Muller), σκηνοθετώντας το πιο εμβληματικό έργο του, το...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.