fbpx

«Birdy» του Ουίλιαμ Γουόρτον στο Altera Pars

BIRDY ΤΟΥ ΟΥΙΛΙΑΜ ΓΟΥΟΡΤΟΝ ΣΤΟ ALTERA PARS
Το βραβευμένο μυθιστόρημα του Ουίλιαμ Γουόρτον θα παρουσιαστεί δεύτερη φορά, μετά την επιτυχία που είχε πριν από τρία χρόνια και τη θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο θέατρο Altera Pars, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και δραματουργική επεξεργασία / σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου.

Στο ίδιο μυθιστόρημα είναι βασισμένη και η ομώνυμη ταινία, σε σκηνοθεσία Άλαν Πάρκερ (1984), με πρωταγωνιστές τους Μάθιου Μοντίν και Νίκολας Κέιτζ, η οποία απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών το 1985.

Η μαγευτική αυτή ιστορία μιλά για τη φιλία και την οικογένεια, την αγάπη και το μίσος, το όνειρο και την επιβίωση, τη λογική και την τρέλα, μα πάνω απ' όλα ακτινοβολεί από αναμνήσεις της νιότης, από επιθυμίες και το όνειρο της απελευθέρωσης. «Ξέρεις τι κάνουν όλοι αυτοί που τους λέμε λογικούς; Πηγαίνουν προς την τρέλα κάθε μέρα, αλλά προτού τρελαθούν τελειώνουν οι μέρες τους... Και τότε ξαπλώνουν, κλείνουν τα μάτια και λένε ότι είναι πεθαμένοι».

BIRDY ΤΟΥ ΟΥΙΛΙΑΜ ΓΟΥΟΡΤΟΝ ΣΤΟ ALTERA PARS

Σε έναν κόσμο όπου όλα τα δεδομένα ανατρέπονται, όπου οι θεσμοί καταρρέουν, σε έναν κόσμο όπου τα νούμερα καταπίνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όπου ο φόβος και η ανασφάλεια μας βυθίζουν σε ομαδική κατάθλιψη, σε έναν κόσμο όπου ο άνθρωπος αναζητά σοκαρισμένος και πανικόβλητος διέξοδο και ταυτότητα, το Birdy δείχνει τον δρόμο. Το αγόρι που ονειρεύεται να πετάξει μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι να κρατήσουμε ζωντανή μέσα μας την ομορφιά, την αθωότητα, την πίστη, το όραμα.

Ο σκηνοθέτης Πέτρος Νάκος σημειώνει: «Η ιστορία του Μπέρντι και του Αλ είναι τελικά η ιστορία όλων μας... η ιστορία του σύγχρονου ανθρώπου που παρακολουθεί, ανήμπορος να αντιδράσει, τις κοσμοϊστορικές αλλαγές που συντελούνται γύρω του... αυτές που μας έχουν οδηγήσει σε μια εθνική κατάθλιψη, σε μια αόρατη και απειλητική αίσθηση συλλογικής ευθύνης και που τείνουν να μας μετατρέψουν όλους μαζί σε κατατονικούς, άψυχους θεατές της ζωής μας. Πάνω απ' όλα, όμως, είναι ένα σύγχρονο παραμύθι απόδρασης από τη χρεοκοπία των ονείρων του σήμερα... καταγράφει τον κόσμο που θελήσαμε να ζήσουμε και τον κόσμο που αποδεχθήκαμε να ζούμε... υπόσχεται όμως εκείνον τον άλλο κόσμο που οφείλουμε να πιστέψουμε ξανά, να ονειρευτούμε και να ανασυγκροτήσουμε... "δεν θα είναι απλό αλλά αξίζει η προσπάθεια"».

BIRDY ΤΟΥ ΟΥΙΛΙΑΜ ΓΟΥΟΡΤΟΝ ΣΤΟ ALTERA PARS

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Δραματουργική επεξεργασία / Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος
Σκηνικά: Altera Pars
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα
Μουσική / Σύνθεση Ήχων / Βίντεο: Νίκος Τσέκος
Επιμέλεια Μουσικής: Πέτρος Νάκος

ΠΑΙΖΟΥΝ
Λοχίας Αλ: Πέτρος Νάκος
Μπέρντι: Νικόλας Φραγκιουδάκης
Νεαρός Αλ: Τάσος Περάκης
Νεαρός Μπέρντι: Γιώργος Δαφνόπουλος
Ψυχίατρος Βάις: Τάσος Μπλάτζιος
Ρενάλντι: Παναγιώτης Καλαντζής

BIRDY ΤΟΥ ΟΥΙΛΙΑΜ ΓΟΥΟΡΤΟΝ ΣΤΟ ALTERA PARS

Έναρξη παραστάσεων: 17 Οκτωβρίου 2014
Παραστάσεις: Σάββατο, Κυριακή, ώρα 21:15
Εισιτήρια: 12€ (κανονικό) – 10€ (μειωμένο) – 8€ (ανέργων-ομαδικά)
Πληροφορίες / κρατήσεις θέσεων: 210.3410011, fax 210.3410950
Διεύθυνση: Μεγ. Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός (Μετρό Κεραμεικός), email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ
«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μύλλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο θέατρο Από Μηχανής

«Κάθε λέξη ανοίγει μια πληγή, κάθε χαμόγελο αποκαλύπτει κι έναν κυνόδοντα». Ο Θανάσης Σαράντος βουτά στον σαγηνευτικό κόσμο του Χάινερ Μύλλερ (Heiner Muller), σκηνοθετώντας το πιο εμβληματικό έργο του, το «Κουαρτέτο»....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.