Θέατρο κωφών Ελλάδος: 30 χρόνια εκκωφαντικής σιωπής της Ελένης Λιντζαροπούλου

Θέατρο κωφών Ελλάδος: 30 χρόνια εκκωφαντικής σιωπής της Ελένης Λιντζαροπούλου

Τα έργα που έχει ως τώρα παρουσιάσει μιλούν για καταστάσεις «δύσκολες». Καταστάσεις που μας αφορούν όλους και που η απόδοσή τους στη Νοηματική τις κάνει συχνά πιο ευκρινείς και κατανοητές, αφού επιτρέπει να διαγράφονται ακόμη πιο έντονα τα συναισθήματα.

Το Θέατρο Κωφών Ελλάδος ιδρύθηκε το 1983 από τη Νέλη και τον Στρατή Καρρά. Ανάμεσα στους σκοπούς του Θεάτρου, εκτός από τον καθαυτό καλλιτεχνικό, είναι τόσο η παροχή δυνατότητας έκφρασης σε κωφά άτομα, όσο και η επικοινωνία τους με το κοινωνικό σύνολο, χάρη στην ισότιμη συνεργασία κωφών και ακουόντων. Με δεκάδες συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ στο εξωτερικό, αλλά και με παραστάσεις σε σκηνές της Αθήνας και της επαρχίας, το Θέατρο Κωφών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεατρικούς οργανισμούς, που μετουσιώνει το πάθος και το μεράκι σε εξαιρετικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Τα έργα που έχει ως τώρα παρουσιάσει μιλούν για καταστάσεις «δύσκολες». Καταστάσεις που μας αφορούν όλους και που η απόδοσή τους στη Νοηματική τις κάνει συχνά πιο ευκρινείς και κατανοητές, αφού επιτρέπει να διαγράφονται ακόμη πιο έντονα τα συναισθήματα. Ξεχωρίζουμε τα: Θάψτε τους νεκρούς, Ένας ακούων στη χώρα των κωφών, Άγρια Δύση, Με δύναμη από την Κηφισιά, σε σκηνοθεσία της Νέλλης Καρρά, Η πεντάμορφη και το τέρας σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντή, του πρώτου Έλληνα κωφού σκηνοθέτη, Ένας ακούων στη χώρα των κωφών, σε σκηνοθεσία Νίκου Αξιώτη, 41 μέρες, βασισμένο στο βιβλίο Μπουμπουλίνας 18 της Κίττυς Αρσένη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Βηλαρά και Γεωργίας Χαϊκάλη, Ξένοι, βασισμένο στο βιβλίο Μικρό ημερολόγιο συνόρων του Γκαζμέντ Καπλάνι, σε σκηνοθεσία Βασίλη Βηλαρά.

Φέτος η ομάδα ολοκλήρωσε την παρουσία της με το έργο Κάρβουνο, επίσης σε σκηνοθεσία Βασίλη Βηλαρά, με μια εξαιρετική παράσταση στον χώρο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Κορυδαλλού, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του διευθυντή του, Γιώργου Ζουγανέλη, και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών. Η φόρτιση του χώρου και το ειδικό κοινό έκαναν το έργο ακόμη πιο αληθινό και σύγχρονο, δίνοντας σπουδαία ευκαιρία να φωτιστούν θέματα όπως η αποδοχή, η διαφορετικότητα, η ζωή και ο θάνατος, αλλά και η δύναμη του έρωτα και της ελπίδας για έναν καλύτερο κόσμο – θέματα που θίγονται μέσα από το έργο, το οποίο είναι μια σύνθεση που αναφέρεται στα χρόνια του Εμφυλίου, εντάσσεται στο documentary theater και βασίζεται σε αποσπάσματα λογοτεχνικών έργων, αληθινές μαρτυρίες και παραδοσιακά τραγούδια. Στις παραστάσεις του έργου αυτού, πρώτη φορά οι ακούοντες ηθοποιοί βρέθηκαν επί σκηνής μαζί με τους κωφούς συναδέλφους τους, αποδίδοντας ταυτόχρονα παράλληλους ρόλους.

Ανάμεσα στα μελλοντικά σχέδια του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος είναι και η αλλαγή θεατρικής στέγης, αφού ο μικρός χώρος της Σαχτούρη 8-10, στην πλατεία Κουμουνδούρου, που τους στεγάζει από το 1994, δεν χωρά πια ούτε τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες ούτε και το πλήθος των φανατικών τους θεατών.

theatro-kofon2


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ
«Εμμανουήλ Ροΐδης: “Το παράπονο του νεκροθάπτου”» της Ελένης Λιντζαροπούλου

 Περισσότερα από 120 χρόνια μας χωρίζουν από τις επίκαιρες και οδυνηρές αλήθειες που η πένα του Εμμανουήλ Ροΐδη αποτυπώνει στο διήγημα «Το παράπονο του νεκροθάπτου». Η ελληνική κοινωνία του 19ου...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: