«Ηρακλής Μαινόμενος Του Ευριπίδη»

«Ηρακλής Μαινόμενος Του Ευριπίδη»

IMG 6906-300dpiLargeMiguel Drake-Mclaughlinαπό τη διεθνούς φήμης θεατρική ομάδα Aquila Theatre της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά στην Αθήνα

Μετάφραση & Διασκευή: Peter Meineck

Σκηνοθεσία: Desiree Sanchez

Για τρεις μόνο παραστάσεις (Κυριακή 22, Δευτέρα 23 και Τρίτη 24 Ιουλίου 2012, στις 21:00) παρουσιάζεται για πρώτη φορά το έργο Ηρακλής Μαινόμενος του Ευριπίδη, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από τη θεατρική ομάδα Aquila Theatre της Νέας Υόρκης. Η πρεμιέρα της παράστασης είχε λάβει χώρα τον περασμένο Μάρτιο στο Αμφιθέατρο Bovard του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες. Οι παραστάσεις στο ΙΜΚ πλαισιώνονται με workshops και με ανοιχτό διάλογο του θιάσου με τους θεατές.

Η παράσταση

Ο Ηρακλής του Aquila Theatre συνδυάζει την «αλήθεια» των αρχαίων Ελλήνων και κυρίως του Ευριπίδη με τις σημερινές καταστάσεις πολέμου. Με σύγχρονες πρακτικές και καινοτόμα μέσα, το αρχαίο κείμενο παίρνει άλλη μορφή, αντιπαραβάλλοντας την τρέλα της μάχης με την τρέλα του Ηρακλή, για να τονιστεί ο παραλογισμός και η διαχρονική ωμότητα του πολέμου. Η γλώσσα της παράστασης είναι η αγγλική, με προβολή ελληνικών υπέρτιτλων.

Workshop: «Η Αλήθεια της Μάσκας» herakles aquila theatre IMG 6825-300dpiLargeMiguel Drake-Mclaughlin

Σε αυτό το εργαστήριο, ο Peter Meineck, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) και ιδρυτής του Aquila Theatre, θα εξερευνήσει, μαζί με τους συμμετέχοντες, το ρόλο της τραγικής μάσκας στο θέατρο, φέροντας στο φως στοιχεία ερευνών από γνωστικές σπουδές, τη νευροεπιστήμη και τη φιλοσοφία. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε όλους: καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες, φοιτητές κτλ. (εκτός από παιδιά) και θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με μετάφραση στα ελληνικά.

Aquila Theatre:

Η θεατρική ομάδα Aquila Theatre ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1990 και εδρεύει στο Center for Ancient Studies, στο New York University της Νέας Υόρκης, από το 1999.

Από το 2010 είναι υπεύθυνη για ένα νέο πρόγραμμα που τιτλοφορείται «Ancient Greeks/Modern Lives» και πραγματεύεται ελληνικά κλασικά κείμενα προς δημιουργία δημόσιου διαλόγου γύρω από ανάλογα θέματα. Συνολικά μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει παρουσιαστεί σε 87 κοινότητες σε όλη την Αμερική.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, www.mcf.gr

kakogiannisΚυριακή 22, Δευτέρα 23 και Τρίτη 24 Ιουλίου 2012, στις 21:00

 Η διεθνούς φήμης θεατρική ομάδα

 Aquila Theatre από τη Νέα Υόρκη

 για πρώτη φορά στην Αθήνα

 παρουσιάζει τη νέα της παραγωγή

 Ηρακλής (Μαινόμενος)

 του Ευριπίδη

 Μετάφραση & Διασκευή: Peter Meineck

 Σκηνοθεσία: Desiree Sanchez

 στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους

 http://www.youtube.com/watch?v=Ih9lOV8_GTY&feature=plcp

http://www.youtube.com/watch?v=882AhW2YtxU&feature=plcp

 

Βιογραφικά Στοιχεία Βασικών Συντελεστών

Aquila Theatre

Η αποστολή του Aquila Theatre έγκειται στο να καθιστά κλασικά έργα προσιτά στο, κατά το δυνατόν, μεγαλύτερο κοινό. Ένα θεατρικό έργο γίνεται «κλασικό» ακριβώς επειδή σε αυτό αναγνωρίζουμε ότι μετά από καιρό το ίδιο εξακολουθεί να φέρει την αυθεντικότητα του πολιτισμού για τον οποίο δημιουργήθηκε. Διατηρεί τη δύναμη του να προκαλεί καίρια ερωτήματα για τη σημασία της ανθρώπινης ύπαρξης. Ως θεατρικό σχήμα αφιερωμένο στα κλασικά έργα, αισθανόμαστε την ευθύνη του να αναγνωρίζουμε και να εξερευνούμε νεο - ευρεθέντα κλασικά έργα. Μετά την ίδρυσή του στο Λονδίνο το 1991 από τον Peter Meineck, το Aquila σήμερα εδρεύει στην πόλη της Νέας Υόρκης. Τα προγράμματα του Aquila περιλαμβάνουν:

ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Το Aquila διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο θεατρικό τοπίο της Νέας Υόρκης, παράγοντας το ρεπερτόριο του ανά σεζόν. Πρόσφατα παρουσίασε την παραγωγή του Macbeth στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο και Μάιο του 2012 στο The Gym at Judson. Άλλες πρόσφατες νεοϋορκέζικες παραγωγές περιλαμβάνουν: Shakespeare’s A Midsummer Night’s Dream, Pirandello’s Six Characters in Search of an Author, Shakespeare’s As You Like It και Ibsen’s An Enemy of the People. Στο Skirball Center for the Performing Arts στο New York University και στο Joseph Heller’s Catch-22 και το Homer’s The Iliad: Book One Off-Broadway στο Lucille Lortel Theatre.

ΚΥΡΙΕΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ: Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή παραγωγής αλλά και διοργάνωσης περιοδειών κλασικού θεάτρου στις Ηνωμένες Πολιτείες επισκεπτόμενο εξήντα έως εβδομήντα αμερικανικές πόλεις ανά έτος.

2011/ 2012 Shakespeare’s Macbeth & Oscar Wilde’s The Importance of Being Earnest

2010/2011 Shakespeare’s A Midsummer Night’s Dream & Pirandello’s Six Characters in Search of an Author

2009- 2010 Shakespeare’s As You Like It & Ibsen’s An Enemy of the People,

Με πρεμιέρα στο φεστιβάλ Αιγαίου της Σύρου στην Ελλάδα και στο φεστιβάλ Shakespeare στο Λος Άντζελες.

2012/2013 Shakespeare’s The Taming of the Shrew & Rostand’s Cyrano de Bergerac.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: Το Aquila αποκλειστικά για την εκπαίδευση στις παραστατικές τέχνες διενεργεί τρεις κύριες πρωτοβουλίες.

 

  • Workshop America, ένα εθνικής εμβέλειας πρόγραμμα το οποίο παρέχει μια ευκαιρία για ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν την τέχνη του Aquila.
  • Theatre Breakthrough, το οποίο φέρνει τα σχολεία της Αμερικής επί σκηνής
  • Shakespeare Leaders, ένα μετασχολικό πρόγραμμα, το οποίο προσκαλεί μαθητές από το κέντρο της πόλης να ερμηνεύσουν τους κλασσικούς στο Frederick Douglas Academy του Harlem, NYC.

ANCIENT GREEKS/MODERN LIVES: Το Aquila έχει τιμηθεί με μια υψηλού κύρους διάκριση NEH Chairman’s Special Award για ένα σημαντικό εθνικό ανθρωπιστικό πρόγραμμα, Ancient Greeks/Modern Lives: Ποίηση- Δράμα- Διάλογος, ταξιδεύοντας σε εκατό δημόσιες βιβλιοθήκες και κέντρα τεχνών σε όλη την επικράτεια της Αμερικής. www.ancientgreeksmodernlives.org.

Peter Meineck (Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Aquila/ Μετάφραση & Διασκευή/ Σχεδιασμός Φωτισμών).

Ο Peter Meineck σπούδασε στο University College του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ (Ph. D. Classics). Ίδρυσε το Aquila το 1991. Έχει δουλέψει κυρίως σε θέατρα του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης και έχει σκηνοθετήσει ή αναλάβει τη διεύθυνση παραγωγής σε περισσότερες από 60 επαγγελματικές παραγωγές κλασικού δράματος σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Ολλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Σκωτία, Καναδά, Βερμούδες και Ηνωμένες Πολιτείες, και σε χώρους πολύ διαφορετικούς μεταξύ των οποίων το Carnegie Hall, το Αρχαίο Στάδιο των Δελφών, το Lincoln Center και ο Λευκός Οίκος. Ο Peter έχει εκδώσει σειρά μεταφράσεων ελληνικών έργων συμπεριλαμβανομένης της Ορέστειας του Αισχύλου, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Lewis Galantiere για τη λογοτεχνική μετάφραση από το American Translators Association, το Θηβαϊκό Κύκλο του Σοφοκλή (με τον Paul Woodruff), καθώς και τα Φιλοκτήτης και Αίας του Σοφοκλή, όπως και τα έργα του Αριστοφάνη: Νεφέλες, Σφήκες και Όρνιθες. Έχει ακόμη διασκευάσει γράψει σειρά λογοτεχνικών έργων για τη σκηνή μεταξύ των οποίων τα: The Man Who Would Be King, Canterbury Tales, The Invisible Man, και Catch-22. Ο Peter συνεργάζεται τακτικά με το επιστημονικό περιοδικό ανθρωπιστικών επιστημών Arion και έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα για το ελληνικό δράμα και τον Σαίξπηρ. Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο της Αμερικανικού Φιλολογικού Συνδέσμου για το έργο του, και έλαβε σημαντικές επιχορηγήσεις από το National Endowment for the Humanities για την ίδρυση και διεύθυνση ρηξικέλευθων δημοσίων προγραμμάτων όπως: το "Page and Stage: The Power of The Iliad Today" το 2008 και το "Ancient Greeks: Modern Lives" το 2010 (Ειδικό Βραβείο Προεδρίας). Ο Peter είναι επίσης, Ερευνητής – Λέκτορας της έδρας – του τμήματος Κλασικών και Αρχαίων Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, βοηθός καθηγητής στο Harvard Center for Hellenic Studies και την Loeb Classical Library. Το 2011 υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Επίσης, συνεισφέρει ως σύμβουλος επί θεμάτων ελληνικής λογοτεχνίας και μυθολογίας στα National Geographic, Disney, Fuse TV και Will Smith. Είναι επίσης εθελοντής στο New York State Emergency ως Medial Technician. Σήμερα, βρίσκεται στα τελικό στάδιο έκδοσης ενός νέου βιβλίου με θέμα τη γνωσιολογία και το αρχαίο θέατρο.

Desiree Sanchez (Σκηνοθεσία/ Σχεδιασμός Παραγωγής)

Έχει ενταχθεί στη δημιουργική ομάδα του Aquila τα τελευταία επτά χρόνια. Έχει σκηνοθετήσει αυτή τη χρονιά τις παραστάσεις The Importance of Being Earnest και Macbeth του Σαίξπηρ, ενώ έχει επίσης σκηνοθετήσει την περασμένη σαιζόν την παράσταση Six Characters in Search of an Author του Πιραντέλο, και έχει επιμεληθεί την κίνηση στις παραστάσεις A Very Naughty Greek Play (Aristophanes’ Wasps), Catch-22, Julius Caesar, The Iliad: Book One και The Comedy of Errors. Έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός στην παράσταση The Iliad: Book One στο Φεστιβάλ Αιγαίου της Σύρου και υπήρξε η υπεύθυνη διδασκαλίας στο πρόγραμμα του Aquila: Shakespeare Leaders στο Harlem. H Desiree έχει μια εικοσάχρονη σταδιοδρομία στο χορό περιλαμβανομένης της δουλειάς της ως βασική χορεύτρια της Metropolitan Opera Ballet όπου εργάστηκε με πολλούς σκηνοθέτες και χορογράφους, μεταξύ των οποίων οι Francesca Zambello, Mark Lamos, Doug Varone, John Dexter, Franco Zeffirelli, Julie Taymor, και Andrei Konchalovsky. Άλλες ομάδες και χορογράφοι με τους οποίους έχει συνεργαστεί είναι: Boston Ballet, Neo Labos Dancetheatre, Donald Bryd/The Group, Sean Curran, Gelsey Kirkland, Bill T. Jones, Heidy Latsky, Eun Me Ahn στην Κορέα, και Robert La Fosse. Έχει επίσης συνεργαστεί με την Winnipeg Contemporary Dance Company του Καναδά και τη Delfos Danza Compania του Μεξικό. Έχει χορέψει στα μιούζικαλ Carousel και The King and I. στο Papermill Playhouse.   Έχει επίσης διδάξει στο Long Island University το μάθημα Elliot Feld's Ballet Tech, ως επισκέπτρια λέκτορας με ειδίκευση στο χορό, ενώ κατέχει Certificate of Movement Therapy από το The New School. Έχει δύο κόρες την Σοφία και την Μαρίνα.

Miguel Drake-McLaughlin (Κινηματογραφιστής – φωτογράφος)

Η δεύτερή του ταινία ως υπευθύνου φωτογραφίας με τίτλο The Diary Of Preston Plummer έκανε πρεμιέρα στις 5 Μαρτίου 2012 στο Miami International Film Festival. Η πρώτη του, με τίτλο Sex Drugs Guns κέρδισε το βραβείο Best Picture στο Philadelphia Independent Film Festival. Επιπλέον, ο Miguel έχει κινηματογραφήσει πολλές ταινίες μικρού μήκους και βίντεο κλιπ. Επί του παρόντος ο Miguel σκηνοθετεί ένα ντοκιμαντέρ με θέμα το μέλλον του ταξιδιού στο διάστημα. Στον ελεύθερο χρόνο του, ο Miguel απολαμβάνει την ποδηλασία και τη φωτογραφία.

*****

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ
Gabriel Calderon: «...Για να ψοφήσουν οι πρωταγωνιστές» στο Θέατρο 104

Η μαύρη κωμωδία του βραβευμένου συγγραφέα Γκαμπριέλ Καλντερόν ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο 104 σε μετάφραση Δημήτρη Ψαρρά και σκηνοθεσία Πάνου Κούγια. ΥπόθεσηΗ Άννα, μια νέα κοπέλα...

ΘΕΑΤΡΟ
Ουίλιαμ Σαίξπηρ: «Βασιλιάς Ιωάννης» στον Πολυχώρο Vault

O Πολυχώρος Vault παρουσιάζει την παράσταση Βασιλιάς Ιωάννης του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου και σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία Απόστολου Ψαρρού, από τη Δευτέρα 5 έως την Τρίτη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: