«Ένας φούρνος και μία πεταλούδα»

«Ένας φούρνος και μία πεταλούδα»

ENAΣ ΦΟΥΡΝΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ της Σοφίας Διονυσοπούλου 

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από το χάος, έχει ενδιαφέρον να ξαναθυμόμαστε κάποιες σταθερές – όχι με νοσταλγική διάθεση αλλά με δημιουργική. Διότι κι εκείνες κάτι αντίστοιχο προτείνουν: ένα είδος επαναπροσδιορισμού. Ο λόγος για το θέατρο «Φούρνος», ένα θέατρο το οποίο, πέρα από απλή αίθουσα, αποτελεί μέχρι σήμερα πόλο έλξης και φιλοξενίας πολλών σχημάτων που κάτι έχουν ή προσπαθούν να πουν, σε κάθε περίπτωση πάντως βρίσκονται μακριά από την οποιαδήποτε τρέντι αισθητική. 

Αλλά ας πιάσουμε για λίγο την ιστορία από την αρχή. Το 1930 ο παππούς του Μάνθου Σαντοριναίου έρχεται στην Αθήνα από την Τήνο και φτιάχνει τον πρώτο φούρνο γερμανικού τύπου. Χρόνια αργότερα, το 1993, ο Μάνθος και η Ντοντό Σαντοριναίου αποφασίζουν να μετατρέψουν το χώρο σε κάτι άλλο. Ιδέα και στήριξη έρχονται από τον Βίκτορα Αρδίτη. Την εποχή εκείνη στο αθηναϊκό θεατρικό τοπίο μόνο το «Αμόρε» στέγαζε αραιά και πού κάποιους νέους καλλιτέχνες. Ο «Φούρνος» το ξεκίνησε συστηματικά δίνοντάς τους φωνή και παίρνοντας ρίσκο. Οι παραστάσεις ήταν ολιγοήμερες –οκτώ με δέκα μέρες–, το εναλλασσόμενο ρεπερτόριο έστελνε την αδρεναλίνη του κοινού στα ύψη και η πορεία του θεάτρου ήταν σταθερά ανοδική. Παραθέτουμε ενδεικτικά κάποια ονόματα που έχουν περάσει από εκεί: Αρδίτης, Σκότη, Πέγκα, Ομάδα Πλεύσις, Μακρής, Εσπίριτου, Τζαμαριάς, Γκραουντίντιτς, Splish-Splash και Τσαπακίδης με τη «Ρέιτσελ Κόρι». 

Στις αναζητήσεις του «Φούρνου» βρισκόταν πάντα η ιδέα του συμπλέγματος τεχνών, εξ ου και οι ιδρυτές του διοργάνωναν κατά καιρούς φεστιβάλ προς αυτή την κατεύθυνση. Την 1η και στις 2 Οκτωβρίου 1995, για παράδειγμα, έγινε ένας μαραθώνιος χορού με μία χορεύτρια στην Ελλάδα και μία στην Αμερική. Από το 1998 μέχρι το 2006 ο «Φούρνος» ανέλαβε έξι διεθνείς διοργανώσεις της Med@terra. Έχει οργανώσει επίσης ένα φεστιβάλ για το ψέμα και ένα για το περιβάλλον. 

Εκτός από χώρος παραστάσεων για ενηλίκους αλλά και για το παιδί, ο «Φούρνος» λειτουργεί επίσης ως χώρος σεμιναρίων αλλά και ως εργαστήρι ψηφιακής τέχνης υπό τη διεύθυνση του Μάνθου Σαντοριναίου. Κυκλοφορεί επίσης ψηφιακό περιοδικό για τις τέχνες και συμμετέχει στο εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα «Γειτονιές του κόσμου». 

Ας έρθουμε όμως στην τωρινή του πρόταση: «Η πεταλούδα είναι έτοιμη να πετάξει, ή αλλιώς σκέψεις και δράσεις πάνω στο χάος». 

Αντιγράφω κομμάτι από την επίσημη ανακοίνωση: «Το φαινόμενο της πεταλούδας, στοιχείο της θεωρίας του χάους, αναφέρεται σε μικρές, φαινομενικά ασήμαντες αλλαγές που μπορεί να προκαλέσουν τεράστιες αποκλίσεις στην εξέλιξη των πραγμάτων. Έτσι, μια πεταλούδα που χτυπάει τα φτερά της στην Ασία θα μπορούσε να δημιουργήσει τυφώνα στην Αμερική». 

Οι άνθρωποι του «Φούρνου» είναι ιδιαίτερα πολιτικά όντα. Πιστεύουν στις μικρές, ασήμαντες πολιτιστικές αλλαγές και στην τεράστια ώθηση που μπορούν να επιφέρουν. Ως εκ τούτου, στις 10 με 12 Οκτωβρίου 2012 διοργανώνουν φεστιβάλ με αυτό το θέμα. 

Σε έναν τόπο όπου κυβερνάει το χάος, ο «Φούρνος» αναζητεί εκείνη την εσωτερική συνθήκη που μπορεί να δημιουργήσει το δικό της «μπαμ». Έτσι λοιπόν απευθύνεται σε ανθρώπους του θεάτρου, αλλά και εικαστικούς, ποιητές και μουσικούς με αντίστοιχη διάθεση. 

Συμμετοχές γίνονται δεκτές έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του (www.fournos-culture.gr) ή τηλεφωνήστε στο 210 64 60 748.

 

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ
O Λευτέρης Ελευθερίου στο έργο «Στα ξένα Έλληνας και στην Ελλάδα "ξένος"»

Μια παράσταση που αφηγείται την ιστορία ενός μετανάστη, τον οποίο ενσαρκώνει ο ταλαντούχος ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου, και που αποτελεί αναφορά στην Ελληνική κοινωνία και στην ξενιτιά, στις...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: