fbpx
Mιχάλης Γρηγορίου: «Η Λήδα και ο κύκνος» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Mιχάλης Γρηγορίου: «Η Λήδα και ο κύκνος» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ύστερα από τρία χρόνια ο Μιχάλης Γρηγορίου, ένας από τους σημαντικούς ‘Ελληνες συνθέτες, με 104 έργα στο ενεργητικό του και αξιόλογη δισκογραφική παρουσία, θα παρουσιάσει ξανά έργα του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018.

Συμμετέχουν δύο σπουδαίοι ερμηνευτές , η Καλλιόπη Βέττα, με την οποία ο συνθέτης συνεργάζεται για πρώτη φορά, και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, που είχε τραγουδήσει στο παρελθόν τα ορατόρια του συνθέτη Σκοτεινή πράξη και Αντιγόνη.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, η οποία έχει χαρακτήρα μουσικής δωματίου, θα παρουσιαστούν οι κύκλοι τραγουδιών «H Λήδα και ο κύκνος» και «Τα παγόνια της Μονής Βλατάδων» (σε πρώτη εκτέλεση) για δύο φωνές και πιάνο, σε ποίηση Κατερίνας Καριζώνη. Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν οι κύκλοι «Μοβ» (σε ποίηση Βαλαωρίτη, Σικελιανού και Μαβίλη) και «Purple» (σε σονέτα του Σαίξπηρ στο αγγλικό πρωτότυπο), για πιάνο, βιολί, τσέλο και βαρύτονο. Στο πιάνο ο συνθέτης.

Ο Mιχάλης Γρηγορίου, γνωστός στο ευρύτερο κοινό από τις δισκογραφικές του δουλειές Ανεπίδοτα γράμματα, Η αγάπη είναι ο φόβος..., Ο Οδυσσέας στο ποτάμι, πάνω στην ποίηση σπουδαίων Ελλήνων ποιητών, όπως του Άρη Αλεξάνδρου, του Τάκη Σινόπουλου, του Τάσου Λειβαδίτη κ.λπ, τονίζει πως δεν του αρέσει ο πολυφορεμένος όρος της «μελοποιημένης ποίησης».

Mε την ευκαιρία αυτής της συναυλίας, λέει χαρακτηριστικά: «Δεν λειτουργώ σαν ένας συνθέτης που “μελοποιεί” στίχους –ένας όρος που με απωθούσε ανέκαθεν, καθώς παραπέμπει συνειρμικά και σε ένα “μουσικό μπογιάτισμα” της ποίησης – αλλά περισσότερο σαν σκηνοθέτης, σαν σκηνογράφος και σαν φωτιστής νοημάτων που αντιμετωπίζει κάθε ποίημα σαν ένα σενάριο ή σαν λιμπρέτο. Και καθώς κάθε ποίημα αξιώνει μια διαφορετική “σκηνοθετική” και “σκηνογραφική” προσέγγιση, γι’ αυτό επιτρέπω στον εαυτό μου να αντλεί από ένα πλήθος στιλιστικών επιδράσεων, που ανήκουν βέβαια στα προσωπικά μου βιώματα και που μπορεί να ξεκινάνε από την αναγέννηση και το μπαρόκ, να περνάνε από τον Σούμαν ή τον Ραχμάνινοφ, ή τον Χατζιδάκι, να αγγίζουν ίσως το ρεμπέτικο και να φτάνουν ενίοτε μέχρι την avant garde».

Συντελεστές
Καλλιόπη Βέττα, Τάσης Χριστογιαννόπουλος: τραγούδι
Φραντς Σεστάνι: βιολί
Βαγγέλης Νίνα: τσέλο
Μιχάλης Γρηγορίου: πιάνο

Παράσταση
Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018 στις20:30

Τιμές εισιτηρίων
Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: € 7
Ζώνη Β: €10
Ζώνη Α: €15

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Πληροφορίες: 210 72.82.333

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ
«Παναγία – Η Μητέρα του Φωτός»: ένα σύγχρονο ορατόριο του Γιώργου Θεοφάνους στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Πολιτισμού Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής...

ΜΟΥΣΙΚΗ
«Άξιος Λόγος»: αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά σε μελοποίηση του Πασχάλη Τόνιου στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός»

Με αφορμή τα 81 χρόνια από τον θάνατο του εμβληματικού Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά, ο συνθέτης και ερμηνευτής Πασχάλης Τόνιος μελοποιεί σπουδαία ποιήματα από το πολύ σημαντικό έργο του και μας...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.