THE BEATLES – VINYL BOX SET

THE BEATLES – VINYL BOX SET

THE BEATLES – VINYL BOX SETτης Πέρσας Σούκα

Στις 13 Νοεμβρίου 2012 κυκλοφόρησε η εντυπωσιακότατη συλλογή των θρυλικών Σκαθαριών σε βινύλιο. Μια πολυτελέστατη έκδοση, που περιέχει πιστά αντίγραφα όλων των άλμπουμ που διατεθήκαν στη Μεγάλη Βρετανία, δεκατέσσερα στον αριθμό, μαζί με σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αλλά και με ιδιαίτερες αναφορές της κάθε ηχογράφησης, που περιλαμβάνονται σ’ ένα βιβλίο 252 σελίδων.

Γεγονός είναι ότι καμία προηγούμενη έκδοση δεν ήταν τόσο καλοδουλεμένη στην επεξεργασία του ήχου και στην ποιότητα των εξωφύλλων όσο η συγκεκριμενη. Πραγματικά, το vinyl box set είναι ένα αληθινό διαμάντι για τους Beatle maniacs που δεν χορταίνουν ποτέ το αγαπημένο τους συγκρότημα, δεν κουράζονται ποτέ να ακούν τα τραγούδια τους και κάθε καινούργια πληροφορία που μαθαίνουν έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη στοιχείο στον υπέρτατο αυτό μύθο της μουσικής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως για τους λάτρεις του συγκροτήματος και το περίπλοκο παζλ των χαρακτήρων των τεσσάρων μελών, όπου τα κρυμμένα κομμάτια έρχονται να φωτίσουν τη σκοτεινή πλευρά τους που πλημμύριζε από ίντριγκες, φόβους, αναμνήσεις, ανασφάλειες και εκφραζόταν μέσα από τους στίχους των τραγουδιών τους.

Το «Don't let me down» o Lennon το έγραψε στην αρχή της σχέσης του με τη Yoko Ono, όταν ακόμη φοβόταν για το μέλλον της σχέσης αυτής.

Το «Hey Jude» γράφτηκε από τον McCartney θέλοντας να παρηγορήσει τον εαυτό του έπειτα από μια αποτυχημένη σχέση, αλλά και να δείξει στον John ότι είναι καιρός να προχωρήσει σε μια νέα σχέση με τη Yoko Ono μετά το διαζύγιό του. (Άραγε, να φανταζόταν τις καταστρεπτικές συνέπειες για το συγκρότημα;)

Το «Get back» όταν το τραγουδούσε ο McCartney στην ηχογράφηση, δήλωσε σε μια συνέντευξή του ο Lennon μετά τη διάλυση των Beatles, κοιτούσε κατάματα τη Yoko, η οποία ήταν παρούσα στο στούντιο, υπονοώντας πως έπρεπε να γυρίσει από εκεί που ήρθε.

To «Let it be» γράφτηκε από τον McCartney όχι γιατί προφήτεψε το τέλος του συγκροτήματος, αλλά γιατί αφιέρωνε το τραγούδι στη mother Mary, τη μητέρα του, την οποία είχε χάσει και ήταν η μόνη που τον παρηγορούσε και τον συμβούλευε σε δύσκολες στιγμές.

Το «Strawberry fields forever» γράφτηκε από τον Lennon όχι για μια ουτοπία, όπως υπέθεταν πολλοί, αλλά για μια πραγματική τοποθεσία, ένα νεκροταφείο όπου έπαιζε με τους φίλους του μικρός.

Το «Lucy in the sky» γράφτηκε από τον Lennon όχι για να δοξάσει τις ουσίες, όπως πίστευαν κάποιοι, αλλά λόγω μιας ζωγραφιάς που ο τρίχρονος γιος του είχε φτιάξει για τη φίλη του Lucy από τον παιδικό σταθμό.

Όλες αυτές οι μικρές, μεγάλες, απίθανες λεπτομέρειες έρχονται να αποκρυπτογραφήσουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων που επηρέασαν γενιές και γενιές και που έγιναν παγκόσμια σύμβολα. Σύμβολα που πίσω από τον τοίχο της ψευδαίσθησης και της εξωπραγματικής τους φήμης, ήταν απλώς θνητοί. Ο John, o Paul, o George και ο Ringo ήταν τρωτοί και ευάλωτοι.

Οι Beatles όμως όχι. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο George Harrison λίγο πριν πεθάνει, «Οι Beatles θα συνεχίσουν να υπάρχουν και χωρίς εμάς».

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: