ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΚΗ ΑΛΚΑΙΟ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΚΗ ΑΛΚΑΙΟ

Τα ξημερώματα της 11ης Δεκεμβρίου ο ποιητής-στιχουργός ταξίδεψε για τις ακτές της αιωνιότητας, επιστρέφοντας οριστικά στην Ιθάκη του, στην Πάργα του.

Ο Βαγγέλης Λιάρος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1949. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και ήρθε στο προσκήνιο με το δοκίμιο που εκδόθηκε το ’67 για τον Κώστα Καρυωτάκη. Η πένα του δυνατή όπως το ξίφος, δεν άργησε να προκαλέσει το ενδιαφέρον του συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου. Έτσι, στη δισκογραφία παρουσιάζεται πρώτη φορά το 1978 στο δίσκο του Μικρούτσικου Τα τραγούδια της λευτεριάς.

«Ο Άλκης Αλκαίος δουλεύει με κλειδιά που ξεκλειδώνουν τη συγκυρία του εγώ, του εμείς... Στην ιστορία της ποίησης, οι μεγάλοι ποιητές έχει αποδειχτεί ότι μας δείχνουν με σημάδια όψεις του μέλλοντός μας... Στην ιστορία του τραγουδιού, μεγάλοι στιχουργοί το δηλώνουν απλά και ξεκάθαρα. Βλέπουν και εκφράζουν πριν από εμάς αυτό που θα γίνει συνείδηση κάποια χρόνια μετά», εξομολογήθηκε ο συνθέτης σε αφιέρωμα που έγινε στον Ιανό για τον Άλκη Αλκαίο.

Ο ποιητής απέφευγε να εμφανίζεται δημόσια, ζούσε σχεδόν έγκλειστος στο σπίτι του εξαιτίας των προβλημάτων στη σπονδυλική του στήλη, τα οποία είχαν προκληθεί από τα βασανιστήρια της χούντας... Η πένα του όμως ήταν εύρωστη, ακμαία, λυρική και ανατρεπτική, δίνοντας έτσι στο ελληνικό τραγούδι πρωτοποριακή θεματολογία και νέο τρόπο γραφής. Συνεργάστηκε με μερικούς από τους σημαντικότερους συνθέτες και τραγουδοποιούς, όπως οι: Θάνος Μικρούτσικος, Μάριος Τόκας, Νότης Μαυρουδής, Πάνος Κατσιμίχας, Χρήστος Θηβαίος, Σωκράτης Μάλαμας... Χάρισε στην ελληνική δισκογραφία υπέροχα διαχρονικά τραγούδια, πολύτιμη τροφή για τις αισθήσεις, τις συνειδήσεις και τη στάση ζωής.

Ημέρα Τρίτη 12 Δεκεμβρίου οι σημαίες της Πάργας κυμάτιζαν μεσίστιες, οι μαθητές της πόλης αποχαιρετούσαν τον Άλκη Αλκαίο μ’ ένα τραγούδι, μαζί με φίλους του καλλιτέχνες αλλά και πλήθος κόσμου...

Σκέπασε αλμύρα το γυμνό κορμί σου

σου ’φερα απ’ τους Δελφούς γλυκό νερό

στα δύο είπες πως θα κοπεί η ζωή σου

και πριν προλάβω τρις να σ’ αρνηθώ

σκούριασε το κλειδί του Παραδείσου...

 

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: