A+ A A-

«Το νέο ξεκίνημα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής» της Μαρίας Κοτοπούλη

«Το νέο ξεκίνημα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής» της Μαρίας Κοτοπούλη


«Ένας ρομαντικός μαέστρος με σημαία την “πολυχρωμία” θα είναι ο κεντρικός ήρωας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής, που θα επιχειρήσει ένα πλανητικό μουσικό ταξίδι για να ενώσει μουσικούς, έργα και νότες και να πετύχει μια “συμπαντική” συμφωνική συνύπαρξη».

Με αυτό το «ποιητικό» όραμα, ο διευθυντής της Κ.Ο.Α Στέφανος Τσιαλής ανήγγειλε το πρόγραμμα της νέας σεζόν 2016-2017, από την αίθουσα «Γαλαξίας» του ξενοδοχείου Hilton Αθηνών, που είναι ο σταθερός χορηγός φιλοξενίας της Ορχήστρας.

«Το νέο ξεκίνημα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής» της Μαρίας Κοτοπούλη

Η επίσημη έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου θα ξεκινήσει στις 7 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τον ευφάνταστο κύκλο συναυλιών υπό τον τίτλο «Οι Πόλεις της Μουσικής». Εννέα πόλεις με πλούσιο ιστορικό και μουσικό παρελθόν, με μνήμες από προσωπικότητες που άφησαν τα ίχνη τους στο παγκόσμιο σύμπαν της μουσικής, θα έχουμε την τύχη να γνωρίσουμε, όπως Μόσχα, Λονδίνο, Βιέννη, Πράγα, Δρέσδη, Παρίσι, Νέα Υόρκη και Κέρκυρα, ως μνεία στον Σπύρο Σαμάρα. Πρώτη θα είναι η Λειψία, που φέρει το βάρος της θύμησης των μέγιστων της μουσικής: Μπαχ, Μπετόβεν, Βάγκνερ, Σούμαν.

Η δραστηριότητα όμως της Ορχήστρας θα αρχίσει στις 29 Σεπτεμβρίου, με εξόρμηση στο εξωτερικό και πρώτο σταθμό τη Γάνδη του Βελγίου, προσκεκλημένη στο Φεστιβάλ της Φλάνδρας. Προηγουμένως θα εμφανιστεί στο εσωτερικό στις 20/9 στο Ηρώδειο, στις 23/9 στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής και στις 2/10 θα συμμετάσχει στον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση του σημαντικότερου και μοναδικού σε πλούτο εκθεμάτων Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, εγκαινιάζοντας τον καθιερωμένο και τόσο επιτυχημένο κύκλο «Μουσικοί Περίπατοι στα Μουσεία».

Ανάμεσα στις διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες που θα συμπράξουν με την Κ.Ο.Α, ξεχωρίσαμε με ιδιαίτερη συγκίνηση τη συμμετοχή του μεγαλύτερου ανά τον κόσμο Έλληνα βιρτουόζου του βιολιού Λεωνίδα Καβάκου, του Γερμανού μαέστρου και παιδαγωγού Κρίστοφεν Πόπεν, του Ιάπωνα αρχιμουσικού Κίμπο Ισίι, του Ισραηλινού Γιόαβ Τάλμι, του Ιταλού Τζανκάρλο Αντρέττα, του Σλοβένου Ούρος Λόγκοβιτς και των σολίστ: Αλεξέι Στάντλερ (τσέλο), Λίνους Ροτ (βιολί), Τιερί Εσκές (εκκλησιαστικό όργανο) και Τιάνγουα Γιανκ (βιολί).

«Το νέο ξεκίνημα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής» της Μαρίας Κοτοπούλη

Ο διακεκριμένος βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος θα διευθύνει για πρώτη φορά την Κ.Ο.Α και οι τυχεροί ακροατές της Καλαμάτας –γιατί στο Μέγαρο Χορού της πόλης τους θα γίνει η συναυλία– θα τον απολαύσουν με τη διττή ιδιότητα του μαέστρου και του σολίστ και μαζί με τον εξαίρετο Roman Simovic, εξάρχοντα της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου, θα ερμηνεύσουν το «Διπλό κοντσέρτο για βιολί» του Γ.Σ. Μπαχ. Η συναυλία θα είναι φιλανθρωπική και ο ίδιος ζήτησε το ποσόν της αμοιβής του να δεσμευτεί για τις ανάγκες της Ορχήστρας.

Οι θεματικοί κύκλοι «Οι Πόλεις της Μουσικής» και «Μουσικοί περίπατοι στα Μουσεία» θα συνεχιστούν, καθώς προείπαμε, όπως και ο «Κύκλος Μάλερ», ο κύκλος «Για νέους από 8 έως 108 ετών» και ο «Κύκλος Μουσικής Δωματίου».

Ξεχωριστή θέση θα έχει η εγχώρια δημιουργία, με τους Γιώργο Κουμεντάκη, «Συμφωνική Σουίτα από τη Φόνισσα», Δημήτρη Μητρόπουλο, διασκευή στο έργο «Πρελούδιο και Φούγκα σε σι ελάσσονα» του Μπαχ, Θεμιστοκλή Μεταξά, Νίκο Σκαλκώτα, Γιάννη Κωνσταντινίδη και Μίκη Θεοδωράκη. Επίσης θα συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως o Δημήτρης Τουφεξής, η Δόμνα Ευνουχίδου, ο Θεόδωρος Κερκέζος, η Θεοδοσία Ντόκου και η Αλεξία Μουζά. Δύο σημαντικοί και εξαίρετοι μουσικοί της Ορχήστρας, η Χριστίνα Παντελίδου και ο Γιάννης Τσιτσελίκης, θα συμπράξουν ως σολίστ.

Αφήσαμε για το τέλος ένα όνειρο της Κρατικής Ορχήστρας που έγινε πραγματικότητα: την Ακαδημία Νέων Μουσικών της Κ.Ο.Α. Πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης μουσικών που υλοποιείται με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Αποστολή της Ακαδημίας είναι η διετής προετοιμασία νέων μουσικών από κορυφαίους Έλληνες και ξένους μουσικούς ορχήστρας, σολίστ και αρχιμουσικούς για τη στελέχωση ορχηστρών ανά τον κόσμο καθώς και για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς ακροάσεις-διαγωνισμούς. Παράλληλα, οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να συμπράξουν με την Κ.Ο.Α στην πλήρη της σύνθεση σε συναυλίες στο Μ.Μ.Α και σε εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλη την Αττική. Δεκαοκτώ υπότροφοι της Ακαδημίας θα παρακολουθήσουν μαθήματα-σεμινάρια για έγχορδα και κρουστά. Οι αιτήσεις για την ακρόαση των υποψηφίων πρέπει να κατατεθούν ως τις 23 Σεπτεμβρίου. Η εορταστική κορύφωση της λειτουργίας της Ακαδημίας θα γίνει στις 7 Ιουνίου, όπου οι εκκολαπτόμενοι μουσικοί θα συμπράξουν με τους βετεράνους της Κ.Ο.Α σε μια συναυλία υπό την μπαγκέτα του εμπνευσμένου αρχιμουσικού Κρίστοφερ Πόπεν.

«Το νέο ξεκίνημα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής» της Μαρίας Κοτοπούλη

Οι τόσο επιτυχημένες εκπαιδευτικές δράσεις της Ορχήστρας, όπως «Ανοιχτές δοκιμές», «Εισαγωγικές ομιλίες», «Δικαίωμα στη μουσική», «Εργαστήριο για Χάλκινα Πνευστά», «Άγονη Γραμμή» και «(Επι)μένοντας Αιγαίο», θα συνεχιστούν.

Οι δεσμοί πλέον της Κρατικής Ορχήστρας με το Μ.Μ.Α φαίνεται να είναι άρρηκτοι, καθώς επισφραγίζονται με πέντε συμπαραγωγές και δύο παραχωρήσεις της Ορχήστρας για τις παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής.

Άπειρα τα ευχαριστώ από τον Στέφανο Τσιαλή και την Κρατική Ορχήστρα για τη Γερμανική Πρεσβεία, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», την Πρεσβεία της Δανίας και του Ισραήλ, τα Μορφωτικά Ινστιτούτα Ιταλίας, Γαλλίας και Δανίας, συμπαραστάτες στο έργο της.

Εμείς να ευχηθούμε κάθε επιτυχία και απρόσκοπτο να είναι το έργο της.

«Το νέο ξεκίνημα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής» της Μαρίας Κοτοπούλη

 

Διαβάστε επίσης
ΜΟΥΣΙΚΗ
Χρήστος Λεοντής – Δημήτρης Λέντζος: «Φλόγα που καίει»

Κυκλοφόρησε η καινούρια δισκογραφική δουλειά των δύο γνωστών δημιουργών. Το έργο Φλόγα που καίει, σε μουσική του Χρήστου Λεοντή και στίχους του Δημήτρη Λέντζου, είναι η δεύτερη επιτυχημένη συνεργασία τους,...

ΜΟΥΣΙΚΗ
«Από τον Bach στον Chopin με τον Σωτήρη Λουίζο στο Ωδείο Athenaeum» της Μαρίας Κοτοπούλη

Πόσο τυχεροί αισθανόμαστε, όταν μας δίδεται η ευκαιρία να χαρούμε και να εκτιμήσουμε τη μαγεία και την ομορφιά έργων μεγάλων δημιουργών, μέσα από ερμηνείες νέων σολίστ, όπως αυτή που παρακολουθήσαμε στο Ρεσιτάλ Πιάνου, από τον...

ΜΟΥΣΙΚΗ
«“Το χαμόγελο της Τζοκόντας” με την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής» της Μαρίας Κοτοπούλη

Το Χαμόγελο της Τζοκόντας έδωσε τον τίτλο στην ωραία συναυλία με έργα των Antonio Vivaldi και Μάνου Χατζιδάκι, που παρακολουθήσαμε στις 23-3-2017 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από την Καμεράτα Ορχήστρα των...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr