fbpx
«Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μόλυβου: Πολιτιστικός πρεσβευτής της Λέσβου» της Μαρίας Κοτοπούλη

«Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μόλυβου: Πολιτιστικός πρεσβευτής της Λέσβου» της Μαρίας Κοτοπούλη

«Μόλυβος» είναι η βυζαντινή ονομασία της Αρχαίας Μήθυμνας της Λέσβου, γνωστής ως της μόνης αττικίζουσας. Είναι πιθανότατα φράγκικης προέλευσης, «Mont d' olives, όρος των ελαιών», ή ίσως να προέρχεται από τα πετρώματα μολύβδου που αφθονούν στην περιοχή. Σ’ αυτό τον μαγικό τόπο με την πλούσια μυθολογία και ιστορία, με το βυζαντινό κάστρο της εποχής των Γατελούζων, με την εντυπωσιακή κεντρική καστρόπορτα και τα πετρόχτιστα σπίτια θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά, από τις 16-19 Αυγούστου, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ), το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία με την περσινή έναρξή του και λειτούργησε ως πολιτιστικός πρεσβευτής της Λέσβου στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα εκπληκτικής ομορφιάς στο Βερολίνο και στο Ντίσελντορφ, στις 4-5 Απριλίου του 2015.

Ιδρυτές του φεστιβάλ τρεις νέοι με όραμα και πάθος για τη μουσική και με κοινή καταγωγή από τη Λέσβο: οι Ελληνογερμανίδες λαμπερές πιανίστες, με σημαντικές διακρίσεις, Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν και ο νεαρός επιχειρηματίας Δημήτρης Τρύφων.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γερμανίας και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Στηρίζεται επίσης από διεθνείς προσωπικότητες του μουσικού στερεώματος, όπως η διάσημη σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν και ο διακεκριμένος πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας Λαρς Φογκτ, ο οποίος είναι και μέλος της γνωμοδοτικής επιτροπής του Δι.Φε.Μ.Μ.

«Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μόλυβου: Πολιτιστικός πρεσβευτής της Λέσβου» της Μαρίας Κοτοπούλη

Σε ένα ιδανικό περιβάλλον θα συναντηθούν είκοσι κορυφαίοι σολίστ από όλο τον κόσμο και θα μυήσουν τους τυχερούς νησιώτες και επισκέπτες στη μαγεία και τα μυστήρια της κλασικής μουσική. Ανάμεσά τους ο καταξιωμένος πιανίστας και συνεργάτης της Φιλαρμονικής του Βερολίνου Λαρς Φογκτ που προαναφέραμε, ο εντυπωσιακός τσελίστας Μαξιμίλιαν Χόρνουνγκ και η βιολονίστα Αλίσα Μαργκούλις, «δυνατή προσωπικότητα στη μουσική», όπως χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη κυρία του πιάνου Μάρτα Άργκεριχ.

«Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μόλυβου: Πολιτιστικός πρεσβευτής της Λέσβου» της Μαρίας ΚοτοπούληΤο πρόγραμμα του φεστιβάλ, σύμφωνα με τις δύο πιανίστες, ακολουθεί τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, πηγές αστείρευτες που διασταυρώνονται μουσικά, ανακινούν τα δεδομένα και δημιουργούν κάτι καινοτόμο. Στα Σταυροδρόμια (Crossroads) Ανατολής και Δύσης θα συναντηθούν το Κοντσέρτο για Πιάνο του Γιοχάνες Μπραμς και τα Σκόρπια Σχέδια του Σύρου συνθέτη Κινάν Αζμέχ. Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκι θα συνδέσει τη Ρομαντική εποχή με τον 20ό αιώνα, ενώ ο συνθέτης Μίτσισλαβ Βάινμπεργκ με τη Ραψωδία, πάνω σε θέματα από τη Μολδαβία, θα αποκαλύψει στο κοινό τον περίσσιο κόσμο των συναισθηματικών και νοσταλγικών συγκρούσεων ανάμεσα σε δύο πατρίδες. Δύο καινούργια έργα θα ακουστούν, οι Περιπλανήσεις (Nedudim), σε διασκευή για μαντολίνο και κουιντέτο εγχόρδων, του Τζίλαντ Χόχμαν και η σύνθεση της Αθηνάς Αδαμοπούλου Στο Σταυροδρόμι, που είναι παραγγελία του Φεστιβάλ Μολύβου.

Αναφέρουμε μερικούς από τους συνθέτες, τα έργα των οποίων θα ακουστούν στο πλουσιότατο πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ: Τομάζο Αλμπινόνι, Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Νίκος Σκαλκώτας, Αντονίν Ντβόρζακ, Μπέλα Μπάρτοκ, Σάμουελ Μπάρπερ. Παράλληλα θα υπάρχουν και άλλες δράσεις, όπως αυτές για τα παιδιά, με άκρως επιμελημένο πρόγραμμα, στα λιθόστρωτα καλντερίμια, στο φημισμένο κάστρο, το δεύτερο σε μέγεθος του νησιού, και στην πανέμορφη παραλία με το γραφικό λιμανάκι, αγαπημένο τόπο ποιητών και ζωγράφων.

Με μότο «Εμπνέει, Συνδέει, Ενώνει», το Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου διανύει με επιτυχία τη δεύτερη χρονιά δημιουργικής του παρουσίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και η ευχή μας είναι να φτάσει, με επιτυχίες πάντα, και στη χιλιοστή του χρονιά.

«Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μόλυβου: Πολιτιστικός πρεσβευτής της Λέσβου» της Μαρίας Κοτοπούλη


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ
Συναυλία Σύγχρονων Επτανήσιων Συνθετών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Σάββατο 6 Απριλίου, στις 20:00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος», θα πραγματοποιηθεί Συναυλία Σύγχρονων Επτανήσιων Συνθετών. Οι συνθέτες Κώστας Αγουρίδης, Παύλος...

ΜΟΥΣΙΚΗ
Αλίκη Καγιαλόγλου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου»

Η Αλίκη Καγιαλόγλου ανανεώνει τη συνεργασία της με τον Δήμο Αβδελιώδη παρουσιάζοντας εκ νέου την παράσταση, σε δική του σκηνοθεσία, Η θαλασσινή ωδή τουFernando Pessoa και ταfados της εφηβείας μου, το...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.