fbpx
Ultimate Sinatra

«Ultimate Sinatra» της Πέρσας Σούκα

«Ο κόσμος λέει συχνά ότι υπήρξα τυχερός. Η τύχη είναι σημαντική μόνο όταν σου δίνεται η ευκαιρία να πουλήσεις τον εαυτό σου στη σωστή στιγμή. Από εκεί και πέρα, πρέπει να έχεις ταλέντο και να ξέρεις να το χρησιμοποιήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά σε μια συνέντευξή του ένας από τους μεγαλύτερους μύθους της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, ο Φρανκ Σινάτρα, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι αν υπήρχε κάποιος που ήξερε πώς να χρησιμοποιήσει το χάρισμα που του έδωσε η φύση, ήταν αυτός.

H Capitol Records, θέλοντας να τιμήσει τα 100 χρόνια από τη γέννηση του τεράστιου θρύλου της τζαζ, που απολάμβανε κάθε του στιγμή όταν έμπαινε στο στούντιο για να τραγουδήσει, κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2015 ένα τετραπλό deluxe CD καλύπτοντας όλο του το ρεπερτόριο, με 100 τραγούδια που ηχογραφηθήκαν από το 1939 ως το 1979. Τραγούδια που έγιναν ορόσημο, που μάγεψαν κι εξακολουθούν να μαγεύουν τους λάτρεις της τζαζ και όχι μόνο: «I’ve got you under my skin», «Fly me to the moon», «The lady is a tramp, «My way», «The girl from Ipanema», «Strangers in the night», «New York, New York», «Summer wind», «Somethin’ stupid», «It was a very good year», «My funny Valentine», «Love and marriage», «Come fly with me», «One for my baby», «My kind of town»... Επίσης, δίνεται ως bonus track στους ακροατές το ακυκλοφόρητο τραγούδι «The surrey with the fringe on top».

Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης ένα βιβλίο 80 σελίδων του ιστορικού και συγγραφέα Charles Pignone, ένα κείμενο διά χειρός Σινάτρα, καθώς και σπάνιο φωτογραφικό υλικό με τα μέλη της οικογένειάς του και τους βασικούς συνεργάτες του. Το Ultimate Sinatra θεωρείται ως η πιο ολοκληρωμένη και αντιπροσωπευτική συλλογή που έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής στο κοινό.

Ο «Mr. Blue Eyes», όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, μπορεί να μην είχε σπουδάσει μουσική, να μην ήξερε να διαβάζει ούτε μια νότα στην παρτιτούρα, όμως η διαίσθησή του και το ταλέντο του τον οδηγούσαν χωρίς ενδοιασμούς στην ψυχή των στίχων και της μελωδίας. Οι εξαιρετικές ερμηνείες του, η αδιαμφισβήτητη και πηγαία έκφρασή του, η σκηνική του παρουσία που σου έδινε την αίσθηση ότι αυτό που κάνει είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο, η πάντοτε ολόσωστη φωνή του (αν παρακολουθήσει προσεκτικά κάποιος τις ζωντανές του εμφανίσεις που έχουν βιντεοσκοπηθεί, θα παρατηρήσει ότι δεν «στονάρει» ούτε σε μια νότα) του χαρίζουν το προσωνύμιο «The Voice» και τον αναδεικνύουν σε σούπερ σταρ από την μια άκρη της γης ως την άλλη.

Ultimate Sinatra

Ο Francis Albert Sinatra γεννήθηκε στο Χόμποκεν του Νιου Τζέρσι στις 12 Δεκεμβρίου 1915. Οι γονείς του ήταν Ιταλοί μετανάστες, που δούλευαν σκληρά για να μεγαλώσουν και να σπουδάσουν τον γιο τους. Εκείνος όμως έδειξε από μικρός την κλίση του στη μουσική, και συγκεκριμένα στην τζαζ. Αγαπούσε τις big bands και σε ηλικία 14 χρονών ξεκίνησε την καριέρα του ως τραγουδιστής. Το 1943 υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο στην Columbia Records και κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ.

Η πορεία του στο τραγούδι αλλά και στον κινηματογράφο ήταν εκπληκτική. Κέρδισε τρεις Χρυσές Σφαίρες για τις ταινίες The house I live in και Pal Joey, και το Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην κλασική πλέον Όσο υπάρχουν άνθρωποι (From here to eternity). Απέκτησε τεράστια δύναμη και για περισσότερο από μια δεκαετία λειτούργησε στην αμερικανική μουσική και κινηματογραφική βιομηχανία ως ο απόλυτος άρχων, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ένας από τους βιογράφους του, ο Τζέιμς Κάπλαν (η επιρροή του ήταν τόσο μεγάλη, δε, που δύο πρόεδροι των ΗΠΑ ζήτησαν τη βοήθειά του στις προεκλογικές τους καμπάνιες – ο Τζον Κένεντι και ο Ρόναλντ Ρίγκαν).

Η ερωτική ζωή του ήταν θυελλώδης και κυμάνθηκε ανάμεσα σε επιπόλαιες σχέσεις με διάφορες στάρλετ της εποχής αλλά και ηχηρά ονόματα του κινηματογράφου, όπως η Λορίν Μπακόλ και η Μέριλιν Μονρόε, και τέσσερις γάμους: με τη Νάνσι Μπαρμπάτο, την Άβα Γκάρντνερ, τη Μία Φάροου και την Μπάρμπαρα Μαρξ.

Το 1960 δημιούργησε μαζί με τους στενούς του φίλους το Rat Pack, μια αντροπαρέα που απαρτιζόταν από τους Ντιν Μάρτιν, Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ, Πίτερ Λόφορντ και Τζόι Μπίσοπ, οι όποιοι έμεναν συνήθως στο σπίτι του στο Λας Βέγκας, την πόλη που τον λάτρευε και τη λάτρευε κι αυτός το ίδιο. Η δίψα του για καλή μουσική, καλούς μουσικούς της τζαζ, χρήματα, γυναικεία συντροφιά και αλκοόλ (το αγαπημένο του ποτό ήταν πάντα το ουίσκι με λίγο νερό – «the gentleman’s drink», όπως το αποκαλούσε) τον κατεύθυνε πάντα προς αυτή την πόλη. Μια πόλη που ποτέ δεν κοιμόταν και οι ξέφρενες νύχτες της γίνονταν λυτρωτικές, καθώς φώτιζαν και απάλυναν τη μοναξιά του Σινάτρα. To Λας Βέγκας έκανε τον τραγουδιστή βαθύπλουτο, αφού οι ζωντανές του εμφανίσεις αμείβονταν με ιλιγγιώδη ποσά, αλλά και τον έφερε σε επαφή με το οργανωμένο έγκλημα και τα αφεντικά της Μαφίας Σαμ Τζιανκάνα και Τσάρλι «Λάκι» Λουτσιάνο (ο χαρακτήρας Τζόνι Φοντέιν στο βιβλίο Ο νονός του Μάριο Πούζο είναι εμπνευσμένος από τον Σινάτρα, που ενοχλήθηκε πολύ). Μια παράξενη ένωση ανθρώπων που βασιζόταν τόσο στον θαυμασμό όσο και στο όφελος, όπως αναφέρει ο Κάπλαν.

Ο Φρανκ Σινάτρα ήταν ένας καλλιτέχνης με ανασφάλειες, υπέρμετρες ευαισθησίες αλλά και τρομερά ξεσπάσματα οργής. Ήταν ανεξέλεγκτα κυκλοθυμικός, τρυφερός τη μια στιγμή και εκρηκτικός την επόμενη. Έζησε όπως αυτός επιθυμούσε, με ένταση, έμπνευση, ρίσκο, φως και απόλυτα συμφιλιωμένος με τη σκοτεινή του πλευρά. Ο ίδιος πίστευε και έλεγε πως «το μεγάλο μάθημα της ζωής είναι ένα: μη φοβάσαι κανέναν και τίποτα. Στη ζωή έρχεσαι μια φορά. Αν παίξεις τα χαρτιά σου σωστά, μια φορά είναι αρκετή».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ
«Παναγία – Η Μητέρα του Φωτός»: ένα σύγχρονο ορατόριο του Γιώργου Θεοφάνους στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Πολιτισμού Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής...

ΜΟΥΣΙΚΗ
«Άξιος Λόγος»: αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά σε μελοποίηση του Πασχάλη Τόνιου στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός»

Με αφορμή τα 81 χρόνια από τον θάνατο του εμβληματικού Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά, ο συνθέτης και ερμηνευτής Πασχάλης Τόνιος μελοποιεί σπουδαία ποιήματα από το πολύ σημαντικό έργο του και μας...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.