fbpx
«Coldplay – Ghost Stories» της Πέρσας Σούκα

«Coldplay – Ghost Stories» της Πέρσας Σούκα

 

«Μπορεί κάποιος, εκτός από μένα, να γράψει παρακαλώ έστω και μια νότα;» φωνάζει μπαίνοντας αγανακτισμένος κάποια στιγμή στο στούντιο ηχογράφησης ο frontman του διάσημου εναλλακτικού συγκροτήματος Coldplay, Chris Martin.

O τραγουδιστής σίγουρα δεν βρίσκεται στην καλύτερη περίοδο της ζωής του. Ο γάμος του με τη χολιγουντιανή ηθοποιό Gwyneth Paltrow καταρρέει μέρα με τη μέρα. Οι φήμες οργιάζουν στις σκανδαλοθηρικές στήλες, όμως εκείνοι σιωπούν. Προσπαθουν να κρατήσουν όρθια τη σχέση τους, όχι μόνο για τους δυο τους, αλλά και για τα παιδιά τους (όπως έχει πει σε συνεντεύξεις του, όταν γνώρισε την Paltrow ένιωθε ότι έπρεπε να αποδείξει πως είναι ισάξιός της και να ξεπεράσει τον πρώην φίλο της, Brad Pitt. Όμως όλα αυτά ήταν μάλλον μόνο στο δικό του μυαλό, γιατί η γυναίκα του τον θαύμαζε και τον αποκαλούσε ευφυή συνθέτη).

Ο Martin κλείνεται στον εαυτό του και γράφει τραγούδια που πηγάζουν από την επώδυνη κατάσταση που βιώνει. Το τέλος μιας σχέσης περνάει από μελωδία σε μελωδία , από στίχο σε στίχο και καταλήγει να γίνει ένα άλμπουμ 43 λεπτών.

Το Ghost Stories, το έκτο κατά σειρά cd του αγγλικού γκρουπ, το οποίο μας δείχνει πρώτη φορά τη νεφελώδη και απαισιόδοξη πλευρά του, κυκλοφόρησε στις 24 Μαΐου 2014. Η μελαγχολία, το άδοξο τέλος της αγάπης και, όπως λέει ξεκάθαρα ο ίδιος ο τίτλος, τα φαντάσματα τα οποία στοιχειώνουν δυο ψυχές που άλλοτε ήταν μία, είναι το επίκεντρο των συνθέσεων.

Το εύθραυστο και ηλεκτρονικό ύφος της μουσικής, χωρίς ίχνος δυναμισμού και αισιοδοξίας, μοιάζει σαν το σκοτεινότερο όνειρο του τραγουδιστή, που καλείται να το ζήσει στην πραγματικότητα. Οι μελωδίες στροβιλίζονται αργά σε μια δραματική διάθεση με υποτονικούς ρυθμούς και οι στίχοι εξομολογούνται πως κάπου, κάπως, κάποτε υπήρχε ένα κατακόκκινο χρώμα που έχασε τη λάμψη του σιγά σιγά, ξεθώριασε και παρέδωσε τη θέση του στο απόλυτο γκρίζο.

Τα εννέα τραγούδια του άλμπουμ μοιάζουν να είναι το ένα η συνέχεια του άλλου, ξεκινώντας με το «Always» και καταλήγοντας στο «Α sky full of stars». Οι συνθέσεις που ακούγονται με μεγαλύτερη ευχαρίστηση είναι το «Magic», το «Oceans» και το «Midnight».

H φωνή του Chris Martin, πιο ευάλωτη από ποτέ, διηγείται, αποκαλύπτει και αφήνεται να παρασυρθεί από το αναπόφευκτο γύρισμα της σελίδας στη ζωή.

Το εξαιρετικό εξώφυλλο, το οποίο έχει δημιουργήσει η Mila Fürstová, ταιριάζει απόλυτα με τον σκιερό συναισθηματικό κόσμο των Coldplay.

Το Ghost Stories είναι ένα ατμοσφαιρικό άλμπουμ, που ίσως στους θαυμαστές του συγκροτήματος ν' ακουστεί αλλόκοτο, όμως είναι ιδανικό για όσους θέλουν να ταξιδέψουν σε ασυνήθιστα μουσικά μονοπάτια και σε γκρίζες διαδρομές της ψυχής, της ζωής και του μυαλού.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ
Συναυλία Σύγχρονων Επτανήσιων Συνθετών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Σάββατο 6 Απριλίου, στις 20:00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος», θα πραγματοποιηθεί Συναυλία Σύγχρονων Επτανήσιων Συνθετών. Οι συνθέτες Κώστας Αγουρίδης, Παύλος...

ΜΟΥΣΙΚΗ
Αλίκη Καγιαλόγλου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου»

Η Αλίκη Καγιαλόγλου ανανεώνει τη συνεργασία της με τον Δήμο Αβδελιώδη παρουσιάζοντας εκ νέου την παράσταση, σε δική του σκηνοθεσία, Η θαλασσινή ωδή τουFernando Pessoa και ταfados της εφηβείας μου, το...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.