fbpx

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΤΑΓΚΟΥΛΗ: ΤΕΤΡΑΔΙΟ της Αφροδίτης Παπακαλού

tagouli-th

Μία από τις πρώτες μου επαφές με τη φωνή της Βικτωρίας Ταγκούλη έγινε το καλοκαίρι του 2008... από το μπαλκόνι μου. Από εκεί είχα παρατηρήσει τα βράδια ένα κορίτσι με κόκκινο φόρεμα να περπατά στις ράγες του τρένου στον Βοτανικό τραγουδώντας: «Στον ουρανό είσαι ευχή». Η φωνή της έφτανε σαν δροσερό αεράκι στα γύρω σπίτια και εγώ πρώτη φορά ένιωθα ότι είχα το καλύτερο μπαλκόνι του κόσμου! Γιατί από εκεί κάθε βράδυ παρακολουθούσα τη Βικτωρία Ταγκούλη, που πρωταγωνιστούσε στο μονόπρακτο μιούζικαλ Προς κατεδάφιση του Τενεσί Ουίλιαμς, σε μουσική Χρίστου Θεοδώρου.

Έξι χρόνια μετά και ενώ έχω χάσει το μέτρημα για το πόσες φορές έχω δει τη Βικτωρία Ταγκούλη σε live εμφανίσεις, ήρθε να προστεθεί στη δισκογραφία της ένα Τετράδιο. Πρόκειται για τον τρίτο προσωπικό δίσκο της Βικτωρίας Ταγκούλη και του συνθέτη Χρίστου Θεοδώρου – σταθεροί συνεργάτες σε επίπεδο δισκογραφίας και εμφανίσεων. Στην παρέα τους προστέθηκε και ο στιχουργός Μιχάλης Γελασάκης, ο οποίος πρώτη φορά γράφει όλους τους στίχους για έναν δίσκο.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Με το που παίρνεις τον δίσκο στα χέρια σου, ξεχωρίζει αμέσως η καλαίσθητη συσκευασία σε μορφή τετραδίου, η οποία είναι χορηγία από την ελληνική εταιρία SKAG. Η συσκευασία σε προδιαθέτει και για το περιεχόμενο. Ένα κανονικό τετράδιο Α5 ορθογραφίας γεμάτο με σημειώσεις, στίχους και φωτογραφίες. Αρχικά σκέφτεσαι ότι η συσκευασία και μόνο αρκεί για να το έχεις στη δισκοθήκη σου. Μέχρι τη στιγμή που βάζεις τον δίσκο να παίζει.

Τρεις άνθρωποι, ακολουθώντας το μοντέλο «ερμηνευτής, συνθέτης, στιχουργός», το οποίο τείνει να εκλείψει από την ελληνική δισκογραφία, μας προσφέρουν ένα αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής. Το Τετράδιο χαρακτηρίζεται από έντονο λυρισμό, τόσο μουσικό όσο και στιχουργικό, κάτι που γίνεται αντιληπτό από τις πρώτες κιόλας νότες στην εισαγωγή της «Πόλης», του τραγουδιού που ανοίγει τον δίσκο. «Βραδινή έξοδος», «U», «Αποτύπωμα», «Λουλούδι» είναι ορισμένα από τα δέκα συνολικά τραγούδια του δίσκου, συμπεριλαμβανομένης μίας απαγγελίας με συνοδεία μουσικής.

Τα τραγούδια διαδέχονται αρμονικά το ένα το άλλο με τις απαραίτητες εναλλαγές ύφους. Η ερμηνεία της Βικτωρίας Ταγκούλη σφραγίζει τα τραγούδια με το προσωπικό της στιλ, το οποίο απορρέει από την εξαιρετική φωνή της και τη μουσική της παιδεία.

Μια ενδιαφέρουσα επιλογή ήταν η απόφαση να ηχογραφηθεί η φωνή της ταυτόχρονα με ένα κουαρτέτο εγχόρδων, το οποίο μαζί με το πιάνο του Χρίστου Θεοδώρου αποτελεί τη βασική ενορχηστρωτική επιλογή του δίσκου. Το κουαρτέτο διηύθυνε ο Χρίστος Θεοδώρου που, εκτός από τη δισκογραφία, έχει γράψει μουσική για περισσότερες από τριάντα θεατρικές παραστάσεις, ενώ στα φυσικά μουσικά όργανα προστίθενται ακόμα το ακορντεόν και το μεταλλόφωνο.

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΤΑΓΚΟΥΛΗ: ΤΕΤΡΑΔΙΟ της Αφροδίτης ΠαπακαλούΌσον αφορά στο στιχουργικό κομμάτι, οι στίχοι του Μιχάλη Γελασάκη αποπνέουν συναισθηματισμό και ευαισθησία αποφεύγοντας τον μελοδραματισμό. Ο Μιχάλης Γελασάκης μέσα από τους στίχους του περιγράφει μικρές αφαιρετικές ιστορίες, που επιτρέπουν στον ακροατή να ανοίξει τη φαντασία του και να τις ερμηνεύσει όπως εκείνος θέλει.

Η ακρόαση του Τετραδίου με κάνει να ίπταμαι ψυχικά, γιατί ακούω κάτι που αξίζει και επιπλέον επειδή έχω στα χέρια μου έναν δίσκο, ο οποίος εκτιμώ ότι θα μείνει κλασικός.

Το Τετράδιο κυκλοφορεί από τη Phonograph.

(Φωτογραφία: Δ. Παπαδημητράκης)

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.