Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΛΗΟΣ ΣΕ ΕΡΓΑ ΡΑΧΜΑΝΙΝΟΦ

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΛΗΟΣ ΣΕ ΕΡΓΑ ΡΑΧΜΑΝΙΝΟΦ

Σύμφωνα με τη σύγχρονη βιβλιογραφία, ο Ραχμάνινοφ συνέθεσε την «1η Συμφωνία» του κατά την πρώτη συνθετική περίοδο της ζωής του και την επομένη τριετία συνέθεσε τα «Δώδεκα τραγούδια, έργο 14», τα «Έξι χορωδιακά κομμάτια, έργο 15» και τις «Έξι μουσικές στιγμές, έργο 16» που ακούσαμε από τον Απόστολο Παληό στο ρεσιτάλ του. Αν και επαναστάτης της σύνθεσης, ο Ραχμάνινoφ επιστρέφει στη γοητεία της ώριμης γραφής του για να αποδώσει την πυκνότητα, τις πλούσιες αντιθέσεις, τους υψηλούς χρωματικούς τόνους και τις νατιοναλίστικες πινελιές της έμπνευσής του.

Μεγάλη πρόκληση για τον σολίστ, που με το θαυμάσιο παίξιμό του και την εσωτερική του ένταση, απεικόνισε άψογα και με απόλυτη ακρίβεια την κατάθεση του συνθέτη: «Αυτό είναι ό,τι υπάρχει στην καρδιά μου».

Η «Σονάτα αριθμός 1, έργο 28», είναι ένα από τα τρία έργα της Δρέσδης που συνέθεσε μαζί με τη «2η Συμφωνία» του, «σε μι ελάσσονα, έργο 27» και το συμφωνικό ποίημα «Το Νησί των Νεκρών, έργο 29», όταν τον Νοέμβρη του 1906 ταξίδεψε με τη σύζυγό του και την κόρη του στην πόλη αυτή για να απομονωθεί και να εργαστεί. Τη «Σονάτα για πιάνο» συμπλήρωσε ο συνθέτης το 1908.

Μάγος του μουσικού ήχου, ο Απόστολος Παληός πρόσεξε ιδιαίτερα τον περίφημο «χαρακτηριστικό ήχο» του Ραχμάνινοφ, έδωσε μορφή στο μεγαλείο της σύνθεσης, ερμηνεύοντας με χάρη και φινέτσα τον βαθύ λυρισμό του συνθέτη, τον πηγαίο ρομαντισμό και τον πλούτο των συναισθημάτων του.

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: