fbpx

BAΣΙΛΗΣ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗΣ

BAΣΙΛΗΣ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗΣτης Πέρσας Σούκα

Στις 8 Νοεμβρίου του 2006 πεθαίνει στο Los Angeles ένας από τους επικότερους συνθέτες της κινηματογραφικής μουσικής, ο Βασίλης Πολυδούρης. Κοντά του οι δυο του κόρες, Zoe και Αlexis, μένουν μαζί του μέχρι την τελευταία στιγμή, προτού χάσει τη μάχη με την επάρατη νόσο.
Ο Basil Poledouris, όπως ήταν καταγεγραμμένος, το καλό και ήσυχο παιδί της οικογένειας Πολυδούρη, γεννήθηκε στο Kansas City του Missouri στις 21 Αυγούστου του 1945. Το ελληνόπουλο της διασποράς, αντί να βρίσκεται στην παιδική χαρά της γειτονιάς του, περνά τις ώρες του παρακολουθώντας τις λειτουργίες στην ορθόδοξη εκκλησία.
Στα επτά του χρόνια αρχίζει τα μαθήματα πιάνου και αφού τελειώνει το σχολείο γράφεται στο πανεπιστήμιο της South California σπουδάζοντας σκηνοθεσία και μουσική. (Ήταν συμφοιτητής με τον George Lukas, τον σκηνοθέτη της εξαλογίας Star Wars, και βοηθούσαν ο ένας τον άλλον στις εργασίες τους. Ο Πολυδούρης μάλιστα για να βγάζει και έξτρα χαρτζιλίκι έπαιζε σε ταινίες του Hollywood σαν κομπάρσος.)


Όταν αποφοιτά, στα τέλη της δεκαετίας του '60, ψάχνει για δουλειά ως βοηθός σκηνοθέτη του Stanley Kubrick και του Michelangelo Antonioni, όμως τελικά συνεργάζεται με τον Lawrence Turman, τον παραγωγό του ''Πρωτάρη''. Εκείνη την περίοδο αντιλαμβάνεται ότι ο δρόμος των αρμονιών είναι αυτός που επιθυμεί να ακολουθήσει και το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη.
Η καριέρα του ως συνθέτη ξεκινά με τη μουσική της ταινίας "Extreme Close up" το 1973 και ακολουθούν τα soundtracks για τις ταινίες "Γαλάζια Λίμνη", "Κόναν ο Βάρβαρος", "Το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη", "Robocop", "Harley Davidson and Marlboro Man", "Free Willy", "Les Miserable's"...
Όπως λέει και ο ίδιος, έμπνευσή του υπήρξαν η βυζαντινή μουσική καθώς και συνθέτες όπως ο Prokofiev, o Nino Rota και ο Ennio Morricone. Αγαπημένοι του συνεργάτες και φίλοι ήταν οι σκηνοθέτες Paul Verhoeven και John Milius.
Συνθέτει επίσης μουσική για τις σειρές της τηλεόρασης ''Αmerika'', "Lonesome Dove","Zoya" και "Τwilight Zone". Για το "Lonesome Dove" μάλιστα κερδίζει το βραβείο ΕΜΜΥ.
Το 1996 μελοποιεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το ''Τhe tradition of the Games'' κάνοντας αναφορά στο Δωδεκάθεο και στους αγώνες της αρχαιότητας.
Τα θέματά του είναι πάντοτε επικά και μεγαλόπνοα, πολύπλοκα και προσεγμένα, με υπόγειες αναφορές στην ελληνική μουσική παράδοση.
Συνολικά έγραψε μελωδίες σε 88 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές για 35 ολόκληρα χρόνια.
Ο Βασίλης Πολυδούρης έζησε μια ήσυχη και μετρημένη ζωή, μακριά από τη λάμψη του Hollywood, αφοσιωμένος στη μεγάλη του αγάπη, τη μουσική.
Μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής του παρέμεινε εύψυχος, ενεργός και ονειροπόλος...
Ο ίδιος σε συνέντευξή του εκμυστηρεύτηκε πως "οι επιλογές μου ήταν οι εξής: Η πρώτη να μείνω στο νοσοκομειακό κρεβάτι μέχρι να πεθάνω. Η δεύτερη να σηκωθώ και να ζήσω... Διάλεξα τη ζωή''.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.