fbpx

NICK CAVE AND THE BAD SEEDS – PUSH THE SKY AWAY

NICK CAVE AND THE BAD SEEDS – PUSH THE SKY AWAYτης Πέρσας Σούκα

 

Καλοκαίρι στο Brighton. O κόσμος πηγαινοέρχεται αμέριμνα αγνοώντας τον άνθρωπο που τους παρακολουθεί. Ο συνθέτης και τραγουδιστής κάθεται στον κήπο του με μια κιθάρα στα χέρια και ξεκινά αυτό που ξέρει να κάνει χρόνια τώρα… να γράφει μουσική και στίχους.

Έτσι, στις 18 Φεβρουαρίου του 2013 ο Αυστραλός μουσικός, συγγραφέας και ποιητής Νick Cave κυκλοφορεί το δέκατο πέμπτο κατά σειρά άλμπουμ του με τίτλο Push the sky away. Μαζί με την μπάντα του Bad Seeds ηχογραφούν τα τραγούδια όπως λένε οι ίδιοι ακoλουθώντας τα ένστικτά τους, έχοντας πολύ έντονα το στοιχείο του αυθορμητισμού αλλά και της περιπέτειας.

Τα δέκα τραγούδια του CD χρειάστηκαν περίπου 12 μήνες για να ολοκληρωθούν αφού ο συνθέτης τα είχε αφήσει τα περισσότερα ατελή μέχρι να μπουν στο στούντιο.

Λέξεις και μελωδίες όλες καταγεγραμμένες σε ένα notebook (μετά το πέταξε γιατί μια μέρα που ήταν θυμωμένος έκανε delete, μετανιώνοντας όμως την επομένη για την απερισκεψία του).

Επηρεασμένος από το διαδίκτυο περνά μέσα από τους στίχους του ό,τι του έχει τραβήξει την προσοχή, σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα, πληροφορίες από τη Wikipedia, μυστήρια και παραλογισμούς, τη διαφθορά, τον Martin Luther King, θρησκευτικά διλήμματα, μέχρι και τη Μiley Cyrus, γνωστή και ως Hannah Montana. (Του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όταν επισκέφτηκε με τα παιδιά του το μουσείο της Madame Tussaud, όπου εκείνα χάζευαν το ομοίωμα της Cyrus και όταν τους έδειξε το ομοίωμα της Elizabeth Taylor, που ήταν ακριβώς στο διπλανό δωμάτιο, αυτά δεν ήξεραν ποια είναι.)

Mε την πολύτιμη βοήθεια όμως του βιολονίστα Warren Ellis, η παραγωγή του άλμπουμ ολοκληρώνεται. Οι αρμονίες μινιμαλιστικές, εξαιρετικά δεμένες με τους στίχους, κινούμενες στα σκοτεινόχρωμα μονοπάτια που τόσο αγαπά ο τραγουδοποιός. Βαρύθυμες συνθέσεις, με αποχρώσεις ευαισθησίας που καταλήγουν πολλές φορές στη σκληρότητα της μοναξιάς.

Η βαρύτονη χροιά του Cave κερδίζει τον ακροατή με την ερμηνευτική αμεσότητα αλλά και τη θεατρικότητα που βγαίνει αβίαστα και γλυκαίνει με το χορωδιακό πλαισίωμα σε κάποια τραγούδια.

Ο πρώτος άνθρωπος που άκουσε τα τραγούδια ήταν η σύζυγος του Cave, η οποία παίζει καταλυτικό ρόλο σε όλους τους τομείς της ζωής του. Μάλιστα για το Push the sky awayείχε αμφιβολίες μέχρι την τελευταία στιγμή για το αν θα έπρεπε να μπει τίτλος του άλμπουμ.

Τα τραγούδια που ξεχωρίζουν εκτός από το ομότιτλο είναι το «Τhe Jubilee street», το «We know who you are», «We real cool», καθώς και το «Lighting Bolts», το οποίο αναφέρεται στους Έλληνες και στις θλιβερές εικόνες της χώρας μας που έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Ο Cave στο συγκεκριμένο CD προσπάθησε να δει τις ιδέες και τα πράγματα που τον εμπνέουν από μια διαφορετική γωνιά και να τα προσεγγίσει με έναν διαφορετικό τρόπο.

Συνήθως γράφει για πράγματα που τον απασχολούν σε καθημερινή βάση και απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχει καμία διάθεση να σταματήσει. Ο δαιμόνιος νους του σκέφτεται συνεχώς διάφορα, σενάρια, soundtracks, τα επόμενα τραγούδια…

Το σχοινί του τερματισμού βρίσκεται ακόμα πολύ, πολύ μακριά. Όπως λέει και ο ίδιος, αισθάνεται την υποχρέωση να δημιουργεί και σχολιάζει πως «αν κοιτάξουμε γύρω μας, ο εφησυχασμός είναι μια μεγάλη αρρώστια στα φθινοπωρινά χρόνια του ανθρώπου και δουλεύω σκληρά για να το αποτρέψω» και καταλήγει λέγοντας ότι «ούτως ή άλλως έχω περάσει τη ζωή μου με το να χτυπώ το κεφάλι μου για την έλλειψη φαντασίας κάποιων άλλων ανθρώπων».

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.