fbpx

VLADIMIR ASHKENAZY - RACHMANINOV RARITIES

VLADIMIR ASHKENAZY - RACHMANINOV RARITIESτης Πέρσας Σούκα

Η επιθυμία του κορυφαίου πιανίστα VladimirAshkenazyνα παραμένει στις επάλξεις παρά τα εβδομήντα έξι του χρόνια, είναι απ’ ότι φαίνεται αμείωτη.

Έτσι ο ρωσικής καταγωγής βιρτουόζος μας παρουσιάζει στο τελευταίο του άλμπουμ RachmaninovRarities την εμμονή του με τον συγκεκριμένο συνθέτη. Η αγάπη του για την μουσική του Rachmaninov, γνωστή στους ανθρώπους της κλασσικής μουσικής, τον ώθησε, αυτή τη φορά, να σκαλίσει τα συρτάρια της οικογένειας του δημιουργού και να ανακαλύψει ξεχασμένα και αδημοσίευτα έργα στα οποία κανείς από τους διακεκριμένους πιανίστες

δεν είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία μέχρι σήμερα. Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά: «είμαι ευγνώμων στο πεπρωμένο που είμαι σε θέση να τελειώσω την πλήρη καταγραφή της μουσικής για πιάνο του Rachkmaninov και πιστεύω ότι οι εκτελέσεις αποδίδουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παρτιτούρα».

Κάνοντας λοιπόν με τις ηχογραφήσεις αυτές παγκόσμια πρεμιέρα, ο Ashkenazy αισθάνεται ευτυχής και ολοκληρωμένος. Τα χέρια του τρέχουν με συναίσθημα βαθύ, όπως αρμόζει άλλωστε στο συνθέτη αλλά και στον σολίστα.

Το άλμπουμ είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και για τους ανθρώπους που αγαπούν τον ονειρικό Ρώσο συνθέτη και αισθάνονται την ανάγκη να έχουν στη συλλογή τους όλα τα έργα του και γι’ αυτούς που είναι σίγουροι για τη δουλειά του διάσημου πιανίστα. Φέτος μάλιστα ο Ashkenazy συμπλήρωσε πενήντα χρόνια συνεργασίας με την Deccarecording από την οποία κυκλοφορεί και το συγκεκριμένο άλμπουμ.

Ο πολυβραβευμένος μουσικός έχει χτίσει μια άκρως θεαματική καριέρα, δημιουργώντας ένα τεράστιο ρεπερτόριο από τους Chopin (ίσως οι καλύτερες εκτελέσεις παγκοσμίως)

Bach, Beethoven, μέχρι τους Tchaikovsky και Shostakovich. (για να του δοθεί η άδεια να ζήσει εκτός Ρωσίας πέρασε δύσκολες στιγμές με τη γραφειοκρατία να του δημιουργεί συνεχόμενα εμπόδια. Μετέπειτα, στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου η KGB τον πολιόρκησε να γίνει πράκτορας της όμως εκείνος έβρισκε προφάσεις για να το αποφύγει).

Στο cod αυτό συναντώνται δυο τεράστιες προσωπικότητες του είδους και το αποτέλεσμα που βγαίνει είναι πραγματικά θαυμάσιο.

Ο Rachmaninov βρίσκει τον ιδανικό εκτελεστή, όπως ήταν και ο ίδιος άλλωστε. Παρόλο που στα παιδικά του χρόνια υπήρξε κακός μαθητής στο ωδείο καθώς αντιμετώπιζε διάφορα ψυχολογικά προβλήματα, εξαιτίας της οικονομικής καταστροφής που προκάλεσε ο μέθυσος πατέρας του (ο οποίος αυτοκτόνησε) και του χαμού της αδελφής του από διφθερίτιδα. Μέχρι που εμφανίστηκε στην ζωή του ο AlexanderZiloti, μαθητής του List, και τα πάντα άλλαξαν. Κι από κακότεχνος κι αναποτελεσματικός έγινε ένας από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους και δημιουργούς όλων των εποχών.

Στην τελευταία του συνέντευξη αναφέρει: «Η μουσική οφείλει να είναι η έκφραση της προσωπικότητας του συνθέτη, οφείλει να αντικατοπτρίζει τη χώρα γέννησης του, αγαπημένα συναισθήματα, τη θρησκεία του, τη γλώσσα του, τα βιβλία και τις εικόνες που αγάπησε και τον επηρέασαν, οφείλει να είναι το σύνολο των εμπειριών του. Μελετήστε τα αριστουργήματα των μεγάλων συνθετών και θα βρείτε κάθε πτυχή της προσωπικότητας και του περιβάλλοντος τους στην μουσική τους. Ο χρόνος μπορεί να αλλάξει τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην μουσική, δεν θα αλλάξει όμως ποτέ την αποστολή της».

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.