fbpx

ΔΑΡΝΑΚΕΣ – SCORPIO

Darnakes-Scorpio ΔΑΡΝΑΚΕΣ – SCORPIO diastixo.gr του Νίκου Μπελάνετου Νίκου Μπελάνε

Περνούν οι εποχές από μέσα μου διασχίζοντας τις μεγάλες λεωφόρους των πιο κεντρικών αρτηριών μου. Με διαπερνούν ονοματίζοντας τους μήνες και τα έτη, άλλοτε με τη νωχέλεια που επιθυμώ κι άλλοτε με μια βιάση ανελέητη και τυραννική. Με κάποιες καταστάσεις συμβιβάζομαι άθελα, σχεδόν αναγκαστικά, ίσως γιατί δεν γίνεται να κάνω κι αλλιώς. Αυτές μπορεί να είναι κάτι απλό και συνηθισμένο ή κάτι θεόρατο και δυσκολοχώνευτο.

Η μουσική είναι ένα από τα αντίδοτα που κρύβονται ως άσοι στο μανίκι μου και βοηθά στην επιβίωση μέσα σ’ έναν κατά καιρούς άχαρο κόσμο. Είμαι ακροατής. Δεν εκτελώ και δεν γράφω μουσική. Ακούω, μόνο, και υποστηρίζω θερμά την υποκειμενικότητα του κάθε ακροατή-δέκτη.

Ο τρίτος κατά σειρά δίσκος των Δαρνάκων, με τον τίτλο Scorpio, έφτασε στ’ αυτιά μου μ’ έναν όχι και τόσο συνηθισμένο για τα δικά μου δεδομένα τρόπο. Το free download είναι ένα κολπάκι που σου αφήνει πολύ κενό χώρο στα ράφια της βιβλιοθήκης. Ας είναι, όπως προείπα με κάποια πράγματα συμβιβάζομαι. Από την πρώτη στιγμή που άκουσα ότι η μπάντα μπαίνει στο στούντιο πέρασαν αισίως είκοσι μήνες. Αποδείχτηκε ότι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στον χώρο της μουσικής είναι να συγκεντρώσεις τα δέκα, ίσως και περισσότερα, μέλη μιας μπάντας, τα οποία βρίσκονται μοιρασμένα σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, και να τα κλείσεις σ’ ένα στούντιο παραγωγής. Αυτό με κάποιον μαγικό τρόπο έγινε και το υλικό ηχογραφήθηκε. Το Scorpio αναδύθηκε με την περιττή ταμπέλα prog-folk να κολλάει στο πλάι της μπάντας. Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό. Ίσως, για τους τύπους και μόνο, έπρεπε να δηλωθεί κάποιο είδος ήχου που οι Δάρνακες εκπροσωπούν. Εγώ νομίζω ότι είναι ένα είδος από μόνοι τους και ότι οι ταμπέλες ήταν πάντα πέρα για πέρα άχρηστες σε οποιαδήποτε μπάντα, κι ίσως μάλιστα κάποτε λειτούργησαν αρνητικά σ’ ό,τι αφορά την αγνή ακρόαση χωρίς παρεμβολές και θεότητες μουσικών ρευμάτων. Ας πάμε όμως παρακάτω.

Ένα Intro, ένα Outro και εννέα ατόφια τραγούδια στο σύνολο. Έπειτα από τις προηγούμενες δισκογραφικές δουλειές τους, το Virgo και –κυρίως– το Libra, οι απαιτήσεις μου ήταν πολλές. Όμως, σχεδόν πάντα, λειτουργώ με κάποιο συναίσθημα, ίσως και ρομαντισμό, που ενεργεί με μία διαστροφή πλημμυρίζοντας τον αιμάτινο κόσμο του εσώτερου εαυτού μου. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει το παιχνίδι πάνω στα ηλεκτρικά πεντάγραμμα ένα συνεχές, ένα αέναο ταξίδι χωρίς συγκεκριμένους σταθμούς, χωρίς αποκλειστικούς προορισμούς, χωρίς διορισμένους συνοδοιπόρους. Πορεύομαι εκεί όπου οι ήχοι με πηγαίνουν, εκεί όπου οι φωνές αγκαλιάζουν τη δική μου, εκεί ακριβώς όπου δεν βρίσκομαι τις στεγνές ώρες μιας οποιασδήποτε μέρας χωρίς τη μουσική κάποιου αγαπημένου. Κι αυτό το ταξίδι είναι μια μικρή πολυτέλεια, ή μάλλον μια πολύτιμη ανάγκη που τρεμοπαίζει ασυναίσθητα στους λαβυρίνθους των αυτιών κερνώντας τον αναγκαίο ίλιγγο και την απόλυτη αίσθηση του πραγματικού, που δεν είναι άλλο από την αναζήτηση ευγένειας και ολοκληρωτικής παράδοσης στον έρωτα που ονομάζεται μουσική, και κατ’ επέκταση ζωή. Όλο αυτό και πολλά ακόμη, οι Δάρνακες, με ένα υλικό παρμένο από τα προσωπικά τους άστρα και μοιρασμένο σε όλους εμάς, είναι που με βοήθησε να αδράξω το άλλοτε άπιαστο και να αντικρίσω το μέχρι χθες αθέατο.

«Όταν σε φωνάζω, θέλω να έρχεσαι/ Μη μου λες πως βρέχεσαι από τα σκοτάδια».

«Έκλεισα την πόρτα να μην μπουν άλλοι στίχοι/ Και τι θ’ απογίνω το αφήνω στην τύχη».

Μπορεί κάποιος κάλλιστα να θεωρήσει το Scorpio ως το κύκνειο άσμα μιας μπάντας που υφίσταται εδώ και δέκα περιπετειώδη, για τα μέλη της, χρόνια και τα οποία δηλώνουν, έστω κι από τη μακρινή γωνιά όπου βρίσκεται το καθένα, ότι το σχήμα έχει διαλυθεί. Η πληροφορία ότι οι Δάρνακες πλέουν στο άπειρο ήταν το φυσικό επακόλουθο αυτής της αναγκαστικής διαίρεσης των μελών και της διαφορετικής πορείας που ακολούθησαν, όπως και το μοίρασμα σε διάφορα σημεία του χάρτη. Ο κύκλος όμως δεν μπορεί να κλείσει έτσι απλά κι επειδή στην περίπτωση των Δαρνάκων έχουμε να κάνουμε με τον ζωδιακό κύκλο, θέλω να τους θυμίσω ότι έπειτα από τα Virgo, Libra και Scorpio έχουμε ακόμη εννέα ζώδια, χωρίς να υπολογίζουμε τον Οφιούχο.

Free download: http://darnakes.bandcamp.com/album/scorpio

Συντελεστές:

Γιώργος Αγγελάκης

Γιάννης Αρτζόγλου

Γιώργος Δούσος
Φώτης Δούσος

Παύλος Μέτσιος
Λευτέρης Μουτσινάς

Αλέξανδρος Παναγόπουλος

Γιώργος Παναγόπουλος

Λίνα Σωπιάδου

Πάρης Φράγκος

Special guests:

Θωμάς Κωστούλας

Γιάννης Παβέζας

Σταμάτης Πασσόπουλος

Στέφανος Σεκέρογλου

Σχεδιασμός εξωφύλλου: Αλέξης Βαλάσης

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.