fbpx

ΓΚΑΛΑ GINA BACHAUER ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

BACHAUER της Μαρίας Κοτοπούλη

Τιμητική εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση μιας μεγάλης προσωπικότητας της μουσικής, της Τζίνα Μπαχάουερ (1913-1976), είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στις 21 Μαΐου του 2013 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, από το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer, το οποίο επιτελεί σπουδαίο έργο στη μνήμη της επιφανούς αυτής πιανίστας και παιδαγωγού.

Το Διεθνές Μουσικό Σωματείο που φέρει το όνομά της ιδρύθηκε το 1979 και σκοπός του είναι να διατηρεί ζωντανή τη μνήμη της αλλά κυρίως να απονέμει υποτροφίες σε νέους ταλαντούχους πιανίστες για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό· παράλληλα, διοργανώνει διαγωνισμούς, σεμινάρια master classes και ειδικά προγράμματα για τη στήριξη προικισμένων μουσικών από την περιφέρεια καθώς και κύκλους συναυλιών νέων μουσικών.

Ψυχή του Σωματείου, ο πρόεδρος, Κωνσταντίνος Π. Καράμπελας-Σγούρδας, μουσικολόγος, μουσικοκριτικός, πιανίστας και καθηγητής που με το άγρυπνο βλέμμα του παρακολουθεί τους υποτρόφους και «απαιτεί» το ανώτερο των δυνατοτήτων τους.

Της συναυλίας προηγήθηκε ομιλία του προέδρου, ο οποίος ανέπτυξε εν συντομία τους στόχους και τα οράματα του Διεθνούς Σωματείου. Ακολούθησε η τελετή απονομής των βραβείων «GINA BACHAUER» σε χορηγούς του Σωματείου και σε προσωπικότητες με κοινωνική και πολιτιστική προσφορά. Να αναφέρουμε εδώ ένα ξεχωριστό βραβείο που δόθηκε στον Κυριάκο Λουκάκο όχι μόνο για την επιμέλεια της έκδοσης των «Φίλων της Μουσικής» Arda Mandikian Rare historical recordings αλλά και για την προσφορά του στο Γ’ Πρόγραμμα και γενικότερα στον τομέα της τέχνης από τη θεσμική του θέση ως προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Εύλογο είναι ότι όλα τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για τον ευγενή σκοπό των υποτροφιών.

Τη συναυλία άνοιξαν δύο επίτιμοι προσκεκλημένοι του Σωματείου, πρώτα το συγκρότημα χάλκινων πνευστών «Metallon», το καμάρι της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, που με τον σφριγηλό ήχο του ερμήνευσε έργα Τζερεμάια Κλαρκ και Τίλμαν Σουσάτο, και αμέσως ακολούθησε το θαυμάσιο Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών με το πρώτο μέρος από το Κουαρτέτο αρ. 63 (Η Ανατολή του Ηλίου) του Γιόζεφ Χάιντν, ερμηνευμένο με χάρη και εκπληκτική πιστότητα στο συνθέτη προϊδεάζοντάς μας για τη μαγική βραδιά που θα ακολουθούσε. Επίσης έργο του Χάιντν παρουσιάστηκε από τον προικισμένο νεαρό πιανίστα Μάνο Χαραλαμπόπουλο (πρώτο μέρος από τη Σονάτα αρ. 59).

Με το τραγούδι «Ο Βοσκός στο βράχο» μάς ταξίδεψαν η γλυκιά φωνή της σοπράνο Ζωής Κάπου και οι δύο νέοι που τη συνόδευαν, ο κλαρινετίστας Σπύρος Λευθεριώτης και ο αισθαντικός πιανίστας Σωτήρης Λουίζος, στον μελωδικό, λυρικό κόσμο του Φραντς Σούμπερτ. Παρούσα και η κλασική κιθάρα, με τον Γιώργο Καβάσιλα να ερμηνεύει μια θαυμάσια σειρά τεχνικά και μουσικά απαιτητικών παραλλαγών πάνω σε θέμα του Μότσαρτ και του Φερνάντο Σορ. Μας περίμενε όμως και μία έκπληξη. Ήταν μια παγκόσμια πρώτη και ήταν ένα χειρόγραφο του Τζάκομο Μέγιερμπερ, διασκευή για φλάουτο και κλαρινέτο του μεγάλου ντουέτου από τη δεύτερη πράξη της όπερας Ο Σταυροφόρος, το οποίο ανακάλυψε ο Κωνσταντίνος Καράμπελας-Σγούρδας σε βιβλιοθήκη του Μιλάνου και μας παρουσίασαν ο εξαίρετος σολίστ του φλάουτου Πέτρος Στεριόπουλος και ο νεαρός κλαρινετίστας Σπύρος Λευθεριώτης.

Την παραλλαγή από την όπερα Ο χορός των μεταμφιεσμένων του Τάλμπερκ ερμήνευσε άψογα στο πιάνο ο Δημήτρης Μαρίνος.

Στο δεύτερο μέρος όλοι οι υπότροφοι του Σωματείου έπαιξαν αποκλειστικά πιάνο, με τον Σωτήρη Λουίζο να ερμηνεύει με μοναδική ευαισθησία τη Βαρκαρόλα αρ. 60 του Σοπέν, τη Φιόνα Μάτο σε έναν φανταστικό Σκριάμπιν (Σονάτα αρ. 2) και τον γνώριμό μας Βρετανό Μαρκ Βάινερ, που τόσο είχαμε θαυμάσει στο ρεσιτάλ του στο Ίδρυμα Μελά, να μας βυθίζει με τις Μεταμορφώσεις στον μαγικό κόσμο του Φραντς Λιστ και να την ολοκληρώνει ο Ιταλός Εμανουέλ Ντελούκι με το Σονέτο 104 του Πετράρχη, επίσης του Φραντς Λιστ.

Καμαρώνει και θαυμάζει κανείς αυτούς τους νέους που με το ήθος, το πείσμα, τον αγώνα τους και με ατέλειωτες ώρες μελέτης, διεισδύουν στο πνεύμα του Μουσουργού και αναδεικνύουν τα μεγαλείο της σύλληψης και της γραφής του. Δε σταθήκαμε ιδιαίτερα σε ονόματα κι αυτό γιατί θα αδικούσαμε κάποιους από τους ερμηνευτές. Ήταν όλοι εξαιρετικοί.

Θα θέλαμε να τους εκφράσουμε τις ολόθερμες ευχές μας, να πετύχουν τους στόχους τους. Γιατί το αξίζουν.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.