fbpx

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥτης Έλενας Χουζούρη

Ο πιο μελωδικός κήπος της Αθήνας θα είναι αναμφισβήτητα για το φετινό καλοκαίρι αυτός του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Μετά την κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε τα τελευταία καλοκαίρια, όταν το Μέγαρο Μουσικής άνοιξε τον πανέμορφο και δροσερό του κήπο στις 21 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, με συναυλίες από νωρίς το απόγευμα έως αργά το βράδυ, εντελώς δωρεάν, το επόμενο βήμα έρχεται σαν μια φυσική και επιτακτική θα λέγαμε συνέπεια.

Ο κήπος λοιπόν θα παραδοθεί στη μουσική προς τέρψιν των Αθηναίων, που με καλοκαιρινό ντύσιμο –ξεχάστε τη χειμερινή σοβαρότητα του Μεγάρου– σανδάλια και ψάθινα στρωματάκια για τη νυχτερινή υγρασία του κήπου –όσοι προτιμούν το φρεσκοκομμένο γρασίδι και όχι τις καρέκλες– θα μπορέσουν να χαρούν ωραιότατες μουσικές από αγαπημένους τραγουδοποιούς, μουσικούς και σολίστες απολαμβάνοντας ταυτόχρονα το φεγγάρι και τα αστέρια του αττικού ουρανού.

Την αυλαία σηκώνει ο Νιόνιος [Σαββόπουλος, φυσικά] την Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 9 το βράδυ με τα «Παράξενα κι ατόφια» του – τίτλο παρμένο από εκείνο το ανεπανάληπτο Βρώμικο ψωμί του [1972, για να μην ξεχνιόμαστε]. Ο ίδιος στην παρουσίαση του προγράμματος, στον κήπο βεβαίως, δήλωσε κατενθουσιασμένος και μ’ εκείνη τη μοναδική και διαχρονική παιδικότητά του είπε ότι «είναι σαν να κάνουμε συναυλίες στο Σέντραλ Παρκ. Αποκτήσαμε κι εμείς το δικό μας».

«Πάμε μια βόλτα στη Βουλιαγμένη» τραγουδούσαμε στις 25 Ιουλίου 1983 οδεύοντας με αφάνταστη δυσκολία, ουρές τα αυτοκίνητα, προς το κηλαηδόνιο πάρτι [ακόμα έχω ζωντανές τις εικόνες του στο νου μου]. Κατά… τριάντα χρόνια μεγαλύτεροι εμείς του τότε, αγέννητοι τότε οι του τώρα, θα οδεύσουμε το Σάββατο 15 Ιουνίου στους κήπους του Μεγάρου, όπου ο Λουκιανός θα ξανατολμήσει να αναβιώσει εκείνο το ανεπανάληπτο και ανατρεπτικό για την εποχή του πάρτι. Θα δούμε και σκηνές από το τότε πάρτι χάρη στο αρχειακό υλικό που υπάρχει.

Οι συναυλίες της Παγκόσμιας Ημέρας [νύχτας, ορθότερα] Μουσικής, στις 21 Ιουνίου, είναι δωρεάν, ξεκινούν από τις 8 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. και απλώνονται σε διάφορες πλευρές του κήπου. Από δω η Καμεράτα, από κει οι εξαιρετικοί MELOS BRASS, πιο κει οι Ελβετοί Helvetic Fiddlers, παρακεί η ΚΟΑ, κλείσιμο με ένα χαρισματικό κορίτσι της εγχώριας τζαζ και σόουλ και το συγκρότημά της, η Indya Kayne and band.

O Ιούνιος κλείνει, στις 28, με «Πικ-Νικ με Μαραβέγια» [το illegal εννοείται]. O Ιούλιος ανοίγει [6 Ιουλίου] με Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, συνεχίζεται [11 Ιουλίου] με το Ionion Jazz Quartet, κλασική και τζαζ πιανιστική συνάντηση Έφης Αγραφιώτη-Γιώργου Κοντραφούρη στις 13 Ιουλίου, ηλεκτρονική μουσική από τον Κωνσταντίνο Βήτα στις 18 Ιουλίου, Μαριέτα Φαφούτη και χορευτικές επιτυχίες των ’60ς και των ’70ς, η γεμάτη εκπλήξεις συναυλία της Ζωής Τηγανούρια και ο Ιούλιος κλείνει με το Σύνολο τζαζ του Ωδείου Αθηνών. Τον Αύγουστο αγρανάπαυση και θάλασσες και τον Σεπτέμβριο πάλι στον κήπο με Ιμάμ Μπαϊλντί στις 6, το μουσικό σύνολο Κίθαρις και οι μελωδίες φτάνουν για φέτος στο ζενίθ τους με τον Νίκο Ξυδάκη στις 14, που πρώτη φορά παρουσιάζει ολόκληρο τον κύκλο τραγουδιών της πολυτραγουδισμένης από όλους και όλες μας Εκδίκησης της γυφτιάς σε ανανεωμένη εκδοχή.

Η είσοδος για τις συναυλίες κοστίζει 12€.

xidakis 1live lucianos kilaidonis hiSavopoulos

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.