fbpx

ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ – ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΤΩΡΑ

ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ – ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΤΩΡΑτης Πέρσας Σούκα

«Μετακόμιση τώρα, μες στην άγρια μπόρα, μια λιακάδα μού αξίζει, παίρνω θάρρος και φόρα, μετακόμιση τώρα...» μας τραγουδάει η Ελεωνόρα Ζουγανέλη στο τρίτο της προσωπικό άλμπουμ, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην την πιστέψουμε και να μην ανέβουμε κι εμείς στο μουσικό φορτηγάκι της μετοίκησης... Μια μετακόμιση γεμάτη αισιοδοξία, μια νέα αρχή που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα, τις συνήθειες, να δυναμώσει και να ενθαρρύνει τις καρδιές μέσα από την πίστη και το ένστικτο ότι κάτι καλύτερο θα έρθει. Μια καινούργια πόρτα μάς καλωσορίζει αφήνοντας το μέλλον να αναπνεύσει, να έχει δικαίωμα στην προσδοκία.

Στο άλμπουμ αυτό, οι πολύτιμοι συνεργάτες της ερμηνεύτριας βάζουν όλη τους τη θετική ενέργεια και δημιουργούν ένα άριστο αποτέλεσμα. Ωραιότατες μελωδίες και στίχοι από τους Κώστα Λειβαδά, Φίλιππο Πλιάτσικα, Θέμη Καραμουρατίδη, Μίνωα Μάτσα, Γεράσιμο Ευαγγελάτο, Σταύρο Σταύρου, Πηγή Κωνσταντίνου, Μίνωα Θεοχάρη, Μαρία Παπαγεωργίου, Sunny Μπαλτζή, Victoria Hislop και Γιάννη Ζουγανέλη.

Η ερμηνεία της Ελεωνόρας Ζουγανέλη, γεμάτη αίσθημα κι έκφραση στα τραγούδια που είναι στην ευχέρειά της, προσεγγίζει παράλληλα με μέτρο και συναίσθηση τους πιο λαϊκότροπους και δύσκολους μουσικούς δρόμους, όπως στον «Όμηρο», χωρίς να τα αδικεί και να την αδικούν.

Τα τραγούδια που ξεχωρίζουν (από τα καλά τα καλύτερα, δηλαδή) είναι το «Απαγορεύεται», «Να ’σαι καλά», «Μονάχα εγώ», «Τα λόγια που είπαμε» και το ομώνυμο, που είναι σίγουρο ότι θα αγαπηθεί με το πρώτο άκουσμα. Οι προσεγμένες ενορχηστρώσεις είναι των Ευριπίδη Ζεμενίδη, Θέμη Καραμουρατίδη, Λάμπη Κουτουρογιάννη και Μίνωα Μάτσα.

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη είναι κόρη του Γιάννη Ζουγανέλη και της Ισιδώρας Σιδέρη. Το ότι ακολούθησε τα βήματα των γονιών της μπορούμε να πούμε ότι της βγήκε σίγουρα σε καλό και πως ο δρόμος της μέσα από τη μουσική την πηγαίνει μέχρι στιγμής μόνο ανηφορικά. Η Ελεωνόρα φαίνεται πως έχει πάρει αρκετά από τα στοιχεία του πατέρα της, ο οποίος την υπεραγαπά και την υποστηρίζει, αλλά αυτοί που ξέρουν λίγο παραπάνω τη διαδρομή της Ισιδώρας Σιδέρη βλέπουν την έντονη ομοιότητα στις φωνές των δυο γυναικών. Η μητέρα της υπήρξε σημαντικό κεφάλαιο στην ελληνική ροκ σκηνή της δεκαετίας του ’80 (πολλοί από τους νέους της εποχής του «Αχ Μαρία» στα Εξάρχεια έζησαν αλησμόνητες βραδιές στις αντισυμβατικές μουσικές παραστάσεις με τα υπέροχα τραγούδια και το ανατρεπτικό χιούμορ των Γιάννη Ζουγανέλη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σάκη Μπουλά και Ισιδώρας Σιδέρη). Έχει τραγουδήσει σε πρώτη εκτέλεση το «Και θα χαθώ» του Λάκη Παπαδόπουλου στον διαγωνισμό τραγουδιού της ΕΡΤ το 1981 στην Κέρκυρα και, όπως εξομολογείται η ίδια, όταν έκανε πρόβα με τους μουσικούς στο στούντιο, άκουσε το τραγούδι ο Μάνος Χατζηδάκις. Του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση κι ανέλαβε προσωπικά την ενορχήστρωση. Μετά τη γέννηση της Ελεωνόρας, όμως, η Σιδέρη άφησε τη σταδιοδρομία της στη μουσική κι αφοσιώθηκε αποκλειστικά στην ανατροφή της κόρης της.

Το «Μετακόμιση τώρα» είναι ένα άρτιο άλμπουμ από όλες τις απόψεις. Έχει φτιαχτεί με αγάπη, με όρεξη, με αισθητική αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, αλλά και όλους τους συμμετέχοντες. Μια μετακόμιση που, ακούγοντάς την, θες να τη βάζεις να παίζει ξανά και ξανά, με ένα πλατύ χαμόγελο, ξεχνώντας την γκρίζα όψη της ζωής, με μια καταγάλανη ελπίδα να φωτίζει την επόμενη μέρα, σαν τον ανοιξιάτικο ουρανό...

Να ’ρθει μαζί σου ν’ αλλάξει η εποχή

σελίδα στα παρακάτω

να πεταχτούμε απ’ τον πάτο

να πάμε στα παρακάτω...

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.