fbpx
«Francis Lawrence: “Το κόκκινο σπουργίτι”» της Χαριτίνης Μαλισσόβα

«Francis Lawrence: “Το κόκκινο σπουργίτι”» της Χαριτίνης Μαλισσόβα

Με την ταινία Το κόκκινο σπουργίτι, ένα κατασκοπικό θρίλερ με στοιχεία ψυχρού πολέμου, επανενώνονται κινηματογραφικά ο σκηνοθέτης του Hunger Games Φράνσις Λόρενς με την ηθοποιό Τζένιφερ Λόρενς.

Το σενάριο είναι βασισμένο στο βιβλίο Red Sparrow που έγραψε ο Τζέισον Μάθιους, πρώην πράκτορας της CIA, και είναι το πρώτο μιας τριλογίας του. Τα άλλα δύο είναι το Palace of Treason και The Kremlin’s Candidate.

Η πρίμα μπαλαρίνα των Μπολσόι Ντομίνικα Εγκόροβα αναγκάζεται να τερματίσει την καριέρα της ύστερα από έναν τραυματισμό. Μέσα από συνθήκες που την παγιδεύουν, αναγκάζεται να γίνει «σπουργίτι», δηλαδή εκπαιδευμένη σαγηνεύτρια στις υπηρεσίες της Ρωσικής Ασφάλειας, μαθαίνοντας πώς να χρησιμοποιεί το κορμί της σαν όπλο, ενώ προσπαθεί σκληρά προκειμένου να μη χάσει τον εαυτό της κατά τη διάρκεια της απάνθρωπης εκπαίδευσής της.

Ο αξιωματικός της CIA που χειρίζεται τις πιο λεπτές υποθέσεις της ρωσικής υπηρεσίας γίνεται στόχος της. Οι δυο τους μπλέκονται σε έναν φαύλο κύκλο έλξης και εξαπάτησης.

Με κεντρικό αρχικό άξονα την ψυχολογική χειραγώγηση, την υπέρβαση ορίων, τη χρήση βίας και τα μαθήματα επιβίωσης, η ταινία το Κόκκινο σπουργίτι είναι ένα θρίλερ κατασκοπείας σε ροζ περιτύλιγμα.

Η δυναμική Τζένιφερ Λόρενς υποδύεται απόλυτα πειστικά και επιτυχημένα την Ντομίνικα Εγκόροβα, με έντονη ακόμα και την αμερικανορωσική προφορά, σε μια ταινία με γρήγορα εναλλασσόμενες σκηνές και έντονο σασπένς. Οι μεταμφιέσεις της και η εξωτερική εμφάνισή της σε συνδυασμό με τις ερμηνευτικές της ικανότητες είναι ένα από τα ατού της ταινίας (ενδεχομένως το σεξ απίλ της ηθοποιού να χρησιμοποιείται υπέρ το δέον).

Οι Τζόελ Έτζερτον, Ματίας Σένερτς, Σάρλοτ Ράμπλινγκ, Μαίρη-Λουίζ Πάρκερ και Τζέρεμι Άιρονς ολοκληρώνουν το καστ.

Παρόλο που παραλλαγές του ίδιου στόρι έχουμε δει και σε άλλες ταινίες, το Κόκκινο σπουργίτι βασίζεται στη σκηνοθεσία, τις δυνατές ερμηνείες και τη φωτογραφία, ενώ το σενάριο είναι αρκετά φλύαρο (141 λεπτά), προφανώς για να ικανοποιήσει τους λάτρεις του είδους.

Με τη χαρακτηριστική ατάκα της εκπαιδεύτριας Σαρλότ Ράμπλινγκ «Κάθε άνθρωπος είναι ένα παζλ από ανάγκες· αν γίνετε το χαμένο τους κομμάτι, θα σας δώσουν τα πάντα», το Κόκκινο σπουργίτι υπόσχεται δυόμισι ώρες κινηματογραφικής δράσης, η οποία όμως τελικά δεν ξεπερνά τα επίπεδα του τρέιλερ της ταινίας.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Λάμψη» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν και πάλι το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια μοναδική προβολή. Σε σκηνοθεσία του θρυλικού Στάνλεϊ Κιούμπρικ, η Λάμψη...

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
«“Άγνωστοι μεταξύ μας” του Άντριου Χέιγκ» του Μανώλη Γαλιάτσου

Η θλίψη των βρικολάκων Όλη η ταινία βρίσκεται εκεί, συμπυκνωμένη στο πρώτο πλάνο της, με την παρατεταμένη διπλοτυπία της πόλης που ακόμη δεν έχει ξυπνήσει και του ήρωα που αναμένει πίσω απ’ το τζάμι του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.