fbpx
«Steven Spielberg: “The post – Απαγορευμένα μυστικά”» της Χαριτίνης Μαλισσόβα

«Steven Spielberg: “The post – Απαγορευμένα μυστικά”» της Χαριτίνης Μαλισσόβα

Σε μια κορυφαία και μοναδική συνύπαρξη, οι Μέριλ Στριπ και Τομ Χανκς ενσαρκώνουν το μαχητικό δίδυμο της εκδότριας της Washington Post Κάθριν Γκράχαμ και του διευθυντή Μπεν Μπράντλι την εποχή της αποκάλυψης των «Εγγράφων του Πενταγώνου» που έφεραν στο φως τον ρόλο της Αμερικής στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Μετά από την απόσπαση των απόρρητων εγγράφων και τη δημοσίευση μέρους συγκλονιστικών στοιχείων –που καταρρίπτουν τα λεγόμενα τριών Αμερικανών προέδρων σχετικά με τον πόλεμο του Βιετνάμ– από την εφημερίδα New York Times, η Washington Post καταφέρνει να παραλάβει κι εκείνη τα απόρρητα έγγραφα, όμως την τελική απόφαση για τη δημοσίευσή τους έχει η εκδότρια της εφημερίδας, καθώς η Times ήδη σύρεται στις δικαστικές αίθουσες .

Ανάμεσα σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον (βρισκόμαστε στο 1971) και με τη διεύθυνση της εφημερίδας να έχει περιέλθει στα χέρια της ύστερα από τον θάνατο του πατέρα της και του συζύγου της, και μετέπειτα εκδότη της εφημερίδας, η Κάθι Γκράχαμ καταφέρνει να αποδείξει ότι έχει το σθένος και την ωριμότητα να λάβει σημαντικές αποφάσεις.

Αυτοί είναι και οι δύο άξονες στους οποίους κινείται η ταινία: η δημοσίευση των στοιχείων που μπορεί να οδηγήσουν σε φυλάκιση και η καταξίωση της Γκράχαμ στη συνείδηση όλων ως άξια εκδότρια. (Η αποτύπωση της διπλής ιδιότητας της μεγαλοαστής και μητέρας Γκράχαμ από τη μία και της εκδότριας μιας ιστορικής εφημερίδας από την άλλη εντείνουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον για την εξέλιξη).

Σε μια εποχή που για την Αμερική είναι επιβεβλημένη η προστασία της ελευθερίας του Τύπου, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις μαζί του, η ταινία The Post, με την άρτια σκηνοθετική ματιά του Στίβεν Σπήλμπεργκ, ενώ διαπραγματεύεται ιστορικά στοιχεία του 1971 δίνει ξεκάθαρο, απόλυτα επίκαιρο μήνυμα, γραμμένο από την πρωτοεμφανιζόμενη Λιζ Χάνα και τον οσκαρικά βραβευμένο Τζος Σίνγκερ (Spotlight)

Ο Νίξον προσπάθησε να σταματήσει τη δημοσίευση των φακέλων, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Ρένκουιστ πήγε την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο και αποφάνθηκε υπέρ της δημοσιοποίησης.

Εξαιρετικά δοσμένη η ατμόσφαιρα της εποχής, σκηνοθετικά και από άποψης φωτογραφίας.

Οι ερμηνείες των δύο οσκαρικού μεγέθους ηθοποιών είναι καθηλωτικές, δίνοντας για άλλη μία φορά ρεσιτάλ ερμηνείας.

Γι’ αυτό και δικαίως απέσπασε Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Α' Ανδρικού και Α' Γυναικείου ρόλου από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, αλλά και έξι υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, για ένα υποδειγματικά κατασκευασμένο και αφηγηματικά συναρπαστικό πολιτικο-δημοσιογραφικό θρίλερ.

Αναμενόμενο είναι να λάβει και πολλές υποψηφιότητες και βραβεία Όσκαρ.

Μια ταινία που αφήνει ιδιαίτερα θετική γεύση και πολλές αφορμές για συζήτηση.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Λάμψη» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν και πάλι το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια μοναδική προβολή. Σε σκηνοθεσία του θρυλικού Στάνλεϊ Κιούμπρικ, η Λάμψη...

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
«“Άγνωστοι μεταξύ μας” του Άντριου Χέιγκ» του Μανώλη Γαλιάτσου

Η θλίψη των βρικολάκων Όλη η ταινία βρίσκεται εκεί, συμπυκνωμένη στο πρώτο πλάνο της, με την παρατεταμένη διπλοτυπία της πόλης που ακόμη δεν έχει ξυπνήσει και του ήρωα που αναμένει πίσω απ’ το τζάμι του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.