fbpx
«Amy – Το κορίτσι πίσω από το όνομα» της Τούλας Ρεπαπή

«Amy – Το κορίτσι πίσω από το όνομα» της Τούλας Ρεπαπή

– Πόσο διάσημη πιστεύετε ότι θα γίνετε;
– Δεν ξέρω. Δεν πιστεύω ότι θα γίνω καθόλου διάσημη. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να το διαχειριστώ, νομίζω θα τρελαινόμουν. Θα τρελαινόμουν!

Τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο της αγαπημένης τραγουδίστριας Έιμι Ουάινχαουζ (1983-2011), στο Φεστιβάλ των Καννών προβλήθηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ το οποίο, με πλούσιο υλικό από στιγμιότυπα της ζωής της, δίνει όχι μόνο πληροφορίες από την παιδική της ηλικία στο Σάουθγκεϊτ του βόρειου Λονδίνου, αλλά παράλληλα αφήνει να φαίνεται και η σταδιακή καταξίωσή της στο μουσικό στερέωμα, όπως και η φθορά και ο εθισμός της σε ουσίες και αλκοόλ, που την οδήγησαν στον θάνατο.

Σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ είναι ο Ασίφ Καπάντια, δημιουργός του εξαιρετικού SENNA, ο οποίος για να τη ζωντανέψει στην ταινία του επεξεργάστηκε έναν μεγάλο όγκο γνωστού αλλά και ανέκδοτου υλικού, προσθέτοντας τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές και ακυκλοφόρητες συνεντεύξεις μαζί με πολλές ιδιαίτερα εκφραστικές φωτογραφίες της. Στόχος του ήταν να αποτυπώσει την περσόνα που μάγεψε με αυτή την ιδιότυπη φωνή της, ερμηνεύοντας μ’ έναν ξεχωριστό τρόπο τόσο τα δικά της όσο και πολλά κλασικά τραγούδια της τζαζ, κάνοντας τους λάτρεις της τζαζ να δουν στη φωνή της μια νέα Μπίλι Χόλιντεϊ. Έτσι εξάλλου την αποκάλεσε και ο Τόνι Μπένετ –το μουσικό της είδωλο– όταν κάποια στιγμή στην Αμερική συναντήθηκαν στο στούντιο για μια ηχογράφηση από κοινού, για το τραγούδι «Body and Soul».

Με τέχνη κινηματογραφική, ο Ασίφ Καπάντια μέσα από την ταραχώδη ζωή της αφήνει να ξεδιπλωθεί το ταλέντο της κάνοντας τον θεατή να τη θαυμάσει ακόμη μια φορά, να θυμηθεί τους λόγους για τους οποίους την αγάπησε και να λυπηθεί κατάβαθα για τον άδοξο και πρόωρο θάνατό της.

«Amy – Το κορίτσι πίσω από το όνομα» της Τούλας Ρεπαπή

Η Έιμι Ουάινχαουζ μέσα στον σύντομο βίο της κατάφερε να μείνει στην ιστορία ως μια εξαιρετική μουσική δημιουργός των ημερών μας –έγραφε στίχους, μουσική, έπαιζε κιθάρα και ερμήνευε–, η οποία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατέκτησε πέντε βραβεία Γκράμι από δυο, μόλις, προσωπικές δισκογραφικές δουλειές. Συγχρόνως, με το τόσο αναγνωρίσιμο στιλ της, κατάφερε να δημιουργήσει κάτι πραγματικά μοναδικό, παντρεύοντας το σόουλ ιδίωμα με στοιχεία από τζαζ και ρετρό-ποπ.

Τι να κάνετε; Αν είσαστε λάτρης της τζαζ και της καλής μουσικής, δεν θα τη χάσετε!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Ασίφ Καπάντια
Σενάριο: Άλισον Ντίγκαν, Άλαν Ρίγκαν, Τζέρεμι Μπροκ
Παραγωγή: Τζέιμς Γκέι-Ρις
Μοντάζ: Κρις Κινγκ
Μουσική: Αντόνι Πίντο
Διανομή: ODEON

Από 9 Ιουλίου 2015 στους κινηματογράφους.

Δείτε το trailer

Ακούστε το Back To Black


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια ακόμη κινηματογραφική προβολή, μεταφορά ομότιτλου μυθιστορήματος του «Βασιλιά»,...

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Λάμψη» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν και πάλι το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια μοναδική προβολή. Σε σκηνοθεσία του θρυλικού Στάνλεϊ Κιούμπρικ, η Λάμψη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.