fbpx
«Νυχτερινός ανταποκριτής» της Τούλας Ρεπαπή

«Νυχτερινός ανταποκριτής» της Τούλας Ρεπαπή

Αν θες να κερδίσεις το λαχείο, θα πρέπει να βγάλεις λεφτά για να μπορείς να αγοράσεις τον λαχνό. (Λούις Μπλουμ, Νυχτερινός ανταποκριτής)

Ο Λου Μπλουμ (Τζέικ Τζίλενχαλ), μην μπορώντας να βρει δουλειά και όντας κυριολεκτικά άφραγκος, γυρνά στους δρόμους του Λος Άντζελες μέρα-νύχτα. Σε κάποια από τις νυχτερινές περιπλανήσεις του, ένα αυτοκινητικό δυστύχημα, τα περιπολικά, οι αστυνομικοί και κάποιοι ρεπόρτερ τού τραβούν την προσοχή. Τους παρακολουθεί και θέλει να γίνει σαν κι αυτούς. Τους ρεπόρτερ. Τότε, δεν θα χρειάζεται να τον προσλάβει κανείς. Έπρεπε μόνο να βρει τον τρόπο –χρήματα δεν είχε– να αποκτήσει φωτογραφική μηχανή, ένα cb για να παρακολουθεί τις αστυνομικές συχνότητες, να έχει την εξυπνάδα, την εγρήγορση, την καπατσοσύνη και την ταχύτητα να προλαβαίνει να είναι ο πρώτος που θα τραβήξει το «κοντινό», αλλά και ο πρώτος που θα πουλήσει την είδηση, για να παιχτεί αμέσως στο πρόγραμμα κάποιου καναλιού. Με πολλούς τρόπους –όχι πάντα νόμιμους– βρίσκει το υλικό, τις προσβάσεις, προσλαμβάνει και έναν Πακιστανό (Ριζ Άχμεντ) για βοηθό και μπαίνει δυνατά στον βραδινό, αδυσώπητο κόσμο του εγκληματολογικού ρεπορτάζ. Με τη βοήθεια της Νίνα (Ρενέ Ρούσο), διευθύντριας ενός τηλεοπτικού καναλιού και υπεύθυνης των δελτίων ειδήσεων, ο Λου γίνεται πρωταγωνιστής της δικής του ιστορίας, θολώνοντας το όριο μεταξύ παρατηρητή και συμμετέχοντα. Αυτή είναι η πλοκή του έργου.

Ερμηνευτικά, ο Τζέικ Τζίλενχαλ (που μας έμεινε αξέχαστος στο BROKEBACK MOUNTAIN, δίπλα στον άτυχο Χιθ Λέτζερ) ως Λου Μπλουμ μάς αποκαλύπτει μια άλλη πλευρά των δυνατοτήτων του υποδυόμενος τον σκληρό, αδυσώπητο, αδίστακτο και χωρίς όρια και φραγμούς «Νυχτερινό ανταποκριτή», ρόλο που του χάρισε την υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες και στα βραβεία BAFTA, για το Βραβείο Α' Ανδρικού ρόλου. Στο ρόλο της Νίνας –η καρχαρίας των ειδήσεων– η Ρενέ Ρούσο, γνωστή από τις ταινίες THE THOMAS CROWN AFFAIR και GET SHORTY, άλλοτε δυναμική, άλλοτε λίγο ευάλωτη, ωστόσο πάντα κυρίαρχος του παιχνιδιού, αναζητά ρεπορτάζ με εγκλήματα και αίμα για να ανεβάσει την τηλεθέασή τους. «Πουλάς φόβο για να κρατήσεις ψηλά τα νούμερα», αυτό είναι το βασικό μότο της. Η Ρενέ Ρούσο ερμηνεύει τον ρόλο της με ρεαλισμό, αποσπώντας την υποψηφιότητα για τον Β' Γυναικείο ρόλο στα βραβεία BAFTA.

Για τον σεναριογράφο-σκηνοθέτη Νταν Γκίλροϊ (που με τη δουλειά αυτή ήταν υποψήφιος για Όσκαρ και BAFTA στην κατηγορία του πρωτότυπου σεναρίου), η νυχτερινή υποκουλτούρα των κυνηγών ειδήσεων ήταν το ιδανικό πλαίσιο για να τοποθετήσει τον βασικό χαρακτήρα του έργου του. Και τα κατάφερε, δημιουργώντας ένα δυνατό θρίλερ με φόντο τον υπόκοσμο του Λος Άντζελες.

Τι να κάνετε; Να το δείτε. Έχει σασπένς και ενδιαφέρον.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Νταν Γκίλροϊ
Πρωταγωνιστούν: Τζέικ Τζίλενχαλ, Ρενέ Ρούσο, Μπιλ Πάξτον, Ριζ Άχμεντ
Παραγωγή: Μισέλ Λίτβακ, Ντέιβιντ Λάνκαστερ, Τζένιφερ Φοξ, Τόνι Γκίλροϊ
Φωτογραφία: Ρόμπερτ Έλσβιτ
Μουσική: Τζέιμς Νιούτον Χάουαρντ
Διανομή: Tanweer

Από 5 Μαρτίου 2015 στους κινηματογράφους.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια ακόμη κινηματογραφική προβολή, μεταφορά ομότιτλου μυθιστορήματος του «Βασιλιά»,...

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Λάμψη» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν και πάλι το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια μοναδική προβολή. Σε σκηνοθεσία του θρυλικού Στάνλεϊ Κιούμπρικ, η Λάμψη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.