fbpx
 «Ελεύθερος σκοπευτής (American sniper)»της Τούλας Ρεπαπή

«Ελεύθερος σκοπευτής (American sniper)»της Τούλας Ρεπαπή

Ο Κρις Κάιλ (8 Απριλίου 1974 – 2 Φεβρουαρίου 2013), ως ελεύθερος σκοπευτής του Αμερικάνικου Ναυτικού, για την προστασία των αμερικανικών στρατευμάτων και των επιχειρήσεων που γίνονταν στο Ιράκ –μετά την 11η Σεπτεμβρίου– κατάφερε να έχει στο ενεργητικό του 160 επιβεβαιωμένες δολοφονίες, τον μεγαλύτερο αριθμό που είχε καταφέρει ποτέ κανείς. Αυτή η σκοπευτική του δεινότητα αφενός μεν τον κάνει θρύλο του Αμερικάνικου Ναυτικού, αφετέρου όμως τον κάνει και τον σημαντικότερο στόχο των Ιρακινών. Ωστόσο, εκτός της μάχης που δίνει ο Κρις Κάιλ (Μπράντλεϊ Κούπερ) στο Ιράκ, δίνει παράλληλα και μια άλλη μάχη, να είναι καλός πατέρας και σύζυγος έστω και από αυτή την απόσταση. Στον ρόλο της δυναμικής συζύγου του, Τάγια Κάιλ, μιας γυναίκας με μοναδική προσωπικότητα που κρατούσε τις ισορροπίες στη ζωή του Κρις, η Σιένα Μίλερ. Παρά τον κίνδυνο και το τίμημα της απόστασης από την οικογένειά του, ο Κρις συμμετέχει σε τέσσερις στρατιωτικές αποστολές στο Ιράκ, κάνοντας πράξη το σύνθημα του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, «να μην αφήνει κανένα στρατιώτη πίσω». Δυστυχώς για τον ίδιο, επιστρέφοντας στη σύζυγο και στα παιδιά του, συνειδητοποιεί πως τον πόλεμο τον κουβαλά μέσα του.

Από παιδί, τόσο ο ίδιος όσο και τα αδέρφια του άκουγαν από τον πατέρα τους ότι υπάρχουν τρία ήδη ανθρώπων: τα αρπακτικά, τα θύματα και οι προστάτες. Κάπως έτσι, υποσυνείδητα, αποφασίζει ότι η αποστολή του στη ζωή είναι να προστατεύει τους άλλους. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στην ταινία: το ένστικτό του να προστατεύει, που τον καθοδηγεί. Και ενώ απομακρύνεται από τον στρατό για να αφιερωθεί πια στην οικογένειά του, εξακολουθεί να παρέχει την «προστασία» –ψυχολογική υποστήριξη– στους βετεράνους του πολέμου εκείνου – ανάπηροι πλέον συνομήλικοί του στρατιώτες, «προστασία» την οποία καλείται να πληρώσει με τίμημα τη ζωή του. Έτσι, στις 2 Φεβρουαρίου 2013, ο Κρις Κάιλ σκοτώνεται σε ένα σκοπευτήριο στο Τέξας. Δράστης ήταν ένας άλλος βετεράνος, που εκείνη την εποχή ο Κάιλ προσπαθούσε να βοηθήσει.

Αυτό είναι το στόρι της ταινίας, το οποίο είναι βασισμένο στην αυτοβιογραφία του Κρις Κάιλ, American sniper, βιβλίο το οποίο έκανε μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ, μένοντας για 18 εβδομάδες στη λίστα των bestseller των New York Times, 13 από αυτές στην κορυφή. Τώρα, σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ Κλιντ Ίστγουντ (Million Dollar Baby, Gran Torino, J. Edgar), μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη με τον ομώνυμο τίτλο.

Ο Κλιντ Ίστγουντ, γοητευμένος από την ηρωική προσωπικότητα του Κρις Κάιλ και έχοντας πάρει θέση πάνω στο Gun control issue –είναι υπέρ της οπλοφορίας, διότι έτσι προστατευόμαστε–, στην ταινία αυτή αφήνει να φαίνεται και η αντίθετη άποψη, που λέει πως έτσι σκοτωνόμαστε. Θα έλεγα πως η σκηνοθετική του ματιά στο American sniper είναι άριστη, με αποτέλεσμα ο θεατής να μένει στο μάτι του σκηνοθέτη, ο οποίος «κλέβει την παράσταση» από τον Μπράντλεϊ Κούπερ και γίνεται αυτός ο πρωταγωνιστής.

Ένα έργο πολύ δυνατό, ενδιαφέρον και εξαιρετικά επίκαιρο, διότι σύντομα στην Αμερική θα γίνει η δίκη του βετεράνου ο οποίος φέρεται ως υπεύθυνος για τον φόνο του Κρις Κάιλ.

Τι να κάνετε; Να μην τη χάσετε! Έχει 6 υποψηφιότητες για Όσκαρ: Καλύτερης Ταινίας (Κλιντ Ίστγουντ, Ρόμπερτ Λόρενζ, Άντριου Λάζαρ, Μπράντλεϊ Κούπερ & Πίτερ Μόργκαν – παραγωγοί), Α' Ανδρικού Ρόλου (Μπράντλεϊ Κούπερ), Διασκευασμένου Σεναρίου (Τζέισον Χολ), Μοντάζ (Τζόελ Κοξ & Γκάρι Ντ. Ρόουτς), Ηχητικού Μοντάζ (Ρόμπερτ Μάρεϊ & Μπαμ Άσμαν), Ηχητικού Μιξάζ (Τζον Ράιτζ, Γκρεγκ Ρούντλοφ & Γουόλτ Μάρτιν), Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Κλιντ Ίστγουντ. Ήταν στην επίσημη λίστα με τις Καλύτερες Ταινίες του 2014.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Κλιντ Ίστγουντ
Ηθοποιοί: Μπράντλεϊ Κούπερ, Σιένα Μίλερ, Μπεν Ριντ, Σάμι Σέικ, Τζέικ ΜακΝτόρμαν, Ερικ Κλόουζ, Τζόναθαν Γκροφ
Σενάριο: Τζέισον Χολ (βασισμένο στο βιβλίο των: Κρις Κάιλ, Σκοτ ΜακΓιούεν, Τζιμ ΝτεΦέλις)
Παραγωγή: Κλιντ Ίστγουντ, Μπράντλεϊ Κούπερ, Ρόμπερτ Λόρενζ, Πίτερ Μόργκαν, Άντριου Λάζαρ
Φωτογραφία: Τομ Στερν
Διανομή: Tanweer
Από 19 Φεβρουαρίου 2015 στους κινηματογράφους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ (AMERICAN SNIPER) της Τούλας Ρεπαπή


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Λάμψη» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν και πάλι το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια μοναδική προβολή. Σε σκηνοθεσία του θρυλικού Στάνλεϊ Κιούμπρικ, η Λάμψη...

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
«“Άγνωστοι μεταξύ μας” του Άντριου Χέιγκ» του Μανώλη Γαλιάτσου

Η θλίψη των βρικολάκων Όλη η ταινία βρίσκεται εκεί, συμπυκνωμένη στο πρώτο πλάνο της, με την παρατεταμένη διπλοτυπία της πόλης που ακόμη δεν έχει ξυπνήσει και του ήρωα που αναμένει πίσω απ’ το τζάμι του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.