fbpx

35o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ & 18ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

35o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ  & 18ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣτου Νίκου Νικολαΐδη

Ένας μικρός απολογισμός

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες στην ακριτική πόλη της Δράμας, η 35η διοργάνωση του σημαντικότερου θεσμού στη χώρα μας που είναι αφιερωμένος στη ταινία μικρού μήκους. Ογδόντα τέσσερις ταινίες διαγωνίστηκαν στο ελληνικό τμήμα, από τις διακόσιες οχτώ υποψηφιότητες που υπεβλήθησαν. Ήταν μια χρονιά κατά την οποία οι Έλληνες κινηματογραφιστές στράφηκαν στο digital, εγκαταλείποντας το φιλμ των 35μμ με αποτέλεσμα να ενοποιηθούν τα δύο τμήματα του Φεστιβάλ. Οι ταινίες του διεθνούς προγράμματος ήταν συνολικά πενήντα πέντε από πενήντα δύο διαφορετικές χώρες. Παράλληλα υπήρχαν αφιερώματα σε παιδικές ρουμανικές ταινίες, στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Ρουμανίας UNATC, στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην Ακαδημία Κινηματογράφου VSMU της Σλοβακίας, σε βραβευμένες ταινίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου του 2011 και στο 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακού Βίντεο. Τα πρωϊνά στα γραφεία του Φεστιβάλ γίνονταν η παρουσίαση των σκηνοθετών που οι ταινίες τους είχαν παρουσιαστεί τη προηγούμενη ημέρα. Κάποιοι νέοι σκηνοθέτες προτιμούσαν, αν και βρίσκονταν στη πόλη, να μην εμφανίζονται σε αυτές τις συναντήσεις και κάποιοι άλλοι επέλεξαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, μη συμμετέχοντας στα πάνελ που προορίζονταν για αυτούς. Επίσης διοργανώθηκαν για πρώτη φορά, κάποια λογοτεχνικά μεσημέρια με ενδιαφέρουσες διαλέξεις για τη μέθοδο και τα εργαλεία εισαγωγής του animation στη μαθησιακή διαδικασία και την ανάλυση και κατοχύρωση του σεναρίου από την Ένωση Ελλήνων Σεναριογράφων. Παρουσιάστηκαν ακόμη τα βιβλία Τα άγουρα βερίκοκα του Ανδρέα Αρνάκη, Νοtebook της Ευγενίας Χατζίκου, Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο του Δημήτρη Σπύρου, Ποίηση 1979-2012 του Γιώργου Κακουλίδη, Η υψηλή τέχνη της αποτυχίας του Βαγγέλη Ραπτόπουλου και Ανάπλους του Θανάση Βαλτινού.

Οι προβολές πραγματοποιήθηκαν στην ιστορική αίθουσα Ολύμπια και στο Δημοτικό Ωδείο όπου φιλοξένησε τις τελετές έναρξης και λήξης. Οι ελληνικές συμμετοχές, σε αντίθεση με τις ξένες, είχαν και επαναληπτική προβολή. Η κριτική επιτροπή του ελληνικού διαγωνιστικού αποτελούνταν από τους σκηνοθέτες Ανδρέα Πάντζη (πρόεδρος) και Χρήστο Δήμα, το μοντέρ Τάκη Γιαννόπουλο, το συνθέτη Γιάννη Γλέζο και τον κριτικό κινηματογράφου Νίνο Φενέκ Μικελίδη. Οι ταινίες μυθοπλασίας είχαν τη μερίδα του λέοντος ενώ τα animation και τα ντοκιμαντέρ αποτελούσαν ισχνή μειοψηφία. Από αυτή την άποψη, θεωρούμε ότι αφού οι ταινίες παρουσιάζονταν σε ομάδες δίωρης περίπου χρονικής διάρκειας, θα ήταν προτιμότερο τα ντοκιμαντέρ να συγκεντρώνονταν σε μία κατηγορία, ώστε να μην δημιουργούν σύγχυση στο κοινό, και να μην είναι διάσπαρτα ανάμεσα στις φιξιόν δημιουργίες. Αρνητική εντύπωση μου προκάλεσε, η πλήρης αδιαφορία των Ελλήνων κινηματογραφιστών στις δουλειές των ξένων συναδέλφων τους ενώ θα έπρεπε να είναι το σημαντικότερο μέτρο σύγκρισης και μια δεξαμενή ιδεών γι’ αυτούς. Ανάλογη απαξίωση συνάντησε το διεθνές τμήμα και από τους εκπροσώπους του Τύπου, με το Διάστιχο να είναι το μοναδικό μέσο με σταθερή παρουσία σε αυτές, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι το πρόγραμμα ήταν φορτωμένο από ταινίες και ο καθένας έπρεπε να κάνει τις επιλογές του. Αν και στην τελετή έναρξης παραβρέθηκε ο δήμαρχος της πόλης και πρόεδρος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Κυριάκος Χαρακίδης, όπως και οι προκάτοχοι του αγκαλιάζοντας το θεσμό, δεν είχαμε την αίσθηση ότι κάτι ανάλογο συνέβαινε και με τους κατοίκους της Δράμας, αφού οι αίθουσες κατακλύζονταν κυρίως από γνώριμα πρόσωπα της κινηματογραφικής μας κοινότητας. Οργανωτικά προβλήματα δεν παρουσιάστηκαν και η ευγενική ομάδα των ανθρώπων του Φεστιβάλ λειτούργησε σαν μία οικογένεια, ανανεώνοντας το ραντεβού της, με όλους όσους το παρακολούθησαν, για το Σεπτέμβριο του 2013.  

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.