fbpx

ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΠΟ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ του Νίκου Νικολαΐδη

 

Με ένα 4ήμερο αφιέρωμα από 11 έως 14 Ιουνίου στον Μιχάλη Κακογιάννη τιμά το ίδρυμα που φέρει το όνομά του την ημέρα γέννησής του. Στις 12 Ιουνίου (20:00) διοργανώνεται μία συζήτηση πάνω στην ταινία του ΟΤΑΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ, την επομένη προβάλλεται το ΕΡΟΪΚΑ και το Σάββατο 14 Ιουνίου Ο ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ. Οι προβολές ξεκινούν στις 21:00 και για όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη.

Mε εξαίρεση την avant-première της νέας ταινίας του Στάθη Αθανασίου «Α», γυμνό έμεινε φέτος το κινηματογραφικό σκέλος του 6ου ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις). Το Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ, που ξεκίνησε στις 2 Ιουνίου αλλά εγκαινιάστηκε μόλις στις 10 του μηνός, μπορεί να επέκτεινε τις δράσεις του σε περισσότερους χώρους, αλλά συγκριτικά με προηγούμενες διοργανώσεις εμφανίζει σημάδια κάμψης λόγω οικονομικής συρρίκνωσης και μείωσης των χορηγών του. Εκεί θα πρέπει να αναζητήσουμε τη φετινή κινηματογραφική υποβάθμιση και όχι στην έλλειψη λατινοαμερικανικών ταινιών εμπνευσμένων από τη λογοτεχνία.

Αχίλλειος πτέρνα σε πολλά αφιερώματα της Ταινιοθήκης αποτελούν οι προσκεκλημένοι εισηγητές, που συχνά δεν φαίνονται κατάλληλα προετοιμασμένοι για αυτή την επαφή τους με ένα σινεφίλ και μυημένο ακροατήριο. Η ρετροσπεκτίβα στον Γκοντάρ, που συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα, ενίσχυσε αυτή τη διαπίστωση. Δεν περιμένεις, βέβαια, να σου μιλήσουν 30 αυθεντίες στο έργο του Γάλλου auteur (που φυσικά υπάρχουν) για ισάριθμες δημιουργίες του. Πρόλογοι όμως μόνο για λόγους εντυπώσεων από άτομα που με ειλικρίνεια κάποια από αυτά δηλώνουν την αναρμοδιότητά τους απλώς χρονοτριβούν την έναρξη του εκάστοτε φιλμ.

ΑΜΕΛΙ (LE FABULEUX DESTIN D'AMÉLIE POULAIN) Επανέκδοση
ΓΑΛΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ/122'/WEIRD WAVE-ODEON
Σκηνοθεσία: Ζαν-Πιερ Ζενέ
Ηθοποιοί: Οντρέ Τοτού, Ματιέ Κασοβίτς, Ντομινίκ Πινό, Γιολάντ Μορό

ΑΜΕΛΙ (LE FABULEUX DESTIN D'AMÉLIE POULAIN) Επανέκδοση

Ο μύθος: Μία ντροπαλή σερβιτόρα, που ανατράφηκε απομονωμένη από τους εκκεντρικούς γονείς της, συνειδητοποιεί τη δύναμή της να βελτιώνει τις ζωές των άλλων. Ταυτόχρονα ένα παράξενο φωτογραφικό άλμπουμ που έρχεται στην κατοχή της γίνεται η αιτία για να ερωτευτεί.
Η ανάγνωσή μας: Δεκατρία χρόνια μετά την πρώτη της κυκλοφορία, η ΑΜΕΛΙ αναζητά όχι μόνο καινούργιους αλλά και τους παλιότερους φίλους, που ο καθένας θα έχει τον δικό του λόγο να την ξανασυναντήσει. Για κάποιους μπορεί να είναι η φιγούρα της Τοτού που θύμιζε μία σύγχρονη Λουίζ Μπρουκς, για άλλους η παραμυθένια Μονμάρτρη φωτογραφημένη σε σέπια και πράσινη απόχρωση από τον Μπρουνό Ντελμπονέλ και για τους υπόλοιπους το μεθυστικό σάουντρακ του Γιαν Τιρσέν. Στις ΗΠΑ παραμένει η πιο εμπορική γαλλική ταινία όλων των εποχών όμως οι Αμερικανοί, παρόλο που αρέσκονται στις γαλλικές μεταγραφές, δεν ρίσκαραν ως σήμερα ένα ριμέικ. Άλλωστε, θα ήταν ακατόρθωτο να αναπαράγουν το οπτικό στιλ του Ζαν-Πιερ Ζενέ την εποχή που δεν είχε απογαλακτιστεί οριστικά από τον σχεδιαστή κόμικ και ζωγράφο Μαρκ Καρό, με τον οποίο είχαν συνυπογράψει τις δύο πρώτες ταινίες του. Με μεταφυσική αφορμή τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνας, η Αμελί γίνεται η άγνωστη ευεργέτιδα μίας πινακοθήκης περιθωριακών προσωπικοτήτων. Μίας χήρας γειτόνισσας που απεγνωσμένα νοσταλγεί αποδείξεις για την αγάπη του συζύγου της, του ηλικιωμένου ζωγράφου που αδυνατεί να συλλάβει την έκφραση μίας κοπέλας σε ελαιογραφία του Ρενουάρ, της νευρωτικής συναδέλφου της και του καταθλιπτικού πατέρα της που φοβάται τα ταξίδια. Ο Γάλλος σκηνοθέτης μετασχηματίζει την πραγματικότητα στο ονειρικό σύμπαν της ηρωίδας σε μία ρομαντική κομεντί για τη μοναξιά, την αυτογνωσία και τη συναισθηματική συστολή, που έβαλε τον μαγικό ρεαλισμό στο σινεμά της νέας χιλιετίας. Η επιστροφή της ΑΜΕΛΙ στις ελληνικές αίθουσες (όπου τη σεζόν 2001-02 έφτασε τα 270 χιλιάδες εισιτήρια), έστω και αν θεωρείται πρόωρη, περνάει με καλό βαθμό το τεστ διαχρονικότητας.
Αξιολόγηση: 7/10

ΜΙΑ ΓΑΛΛΙΔΑ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ (CASSE-TÊTE CHINOIS)
ΓΑΛΛΙΑ-ΗΠΑ-ΒΕΛΓΙΟ/117'/SEVEN FILMS-SPENTZOS FILM
Σκηνοθεσία: Σεντρίκ Κλαπίς
Ηθοποιοί: Ρομέν Ντυρίς, Οντρέ Τοτού, Σεσίλ ντε Φρανς, Κέλι Ράιλι

ΜΙΑ ΓΑΛΛΙΔΑ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ (CASSE-TÊTE CHINOIS)

Ο μύθος: Ένας Γάλλος συγγραφέας μετά τον χωρισμό του με την Αμερικανίδα σύζυγό του μετακομίζει στη Νέα Υόρκη, για να βρίσκεται κοντά στα δύο παιδιά του.
Η ανάγνωσή μας: Όπως ακριβώς ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ στην τριλογία ΠΡΙΝ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ παρακολουθούσε τη ζωή ενός ζευγαριού σε βάθος χρόνου, κάτι ανάλογο έχουμε και στην περίπτωση του Σεντρίκ Κλαπίς. Το 2002 στο φιλμ ΕUROFLIRT περιέγραφε τις μεταπτυχιακές σπουδές ενός φοιτητή στη Βαρκελώνη. Το 2005, ήρθε η συνέχεια με τους ίδιους ηθοποιούς στην ταινία ΡΩΣΙΚΕΣ ΚΟΥΚΛΕΣ (που βγήκε κατευθείαν σε dvd στην Ελλάδα). Αυτό το τρίτο μέρος βρίσκει τον Γάλλο σκηνοθέτη και σεναριογράφο ωριμότερο, όπως και τους ήρωες, αφού όπως δήλωσε ήθελε σκόπιμα να παρέλθει μία δεκαετία για να έχει νόημα το εγχείρημά του. Ο Κλαπίς εγκαταλείπει την εφετζίδικη τεχνική του split screen και φέρνει τον θίασό του στη Νέα Υόρκη, την οποία σαρώνει με ασυνήθιστη λεπτομέρεια για ευρωπαϊκή παραγωγή, χρησιμοποιώντας πλήθος εξωτερικών γυρισμάτων σε λεωφόρους και γειτονιές. Σε τέτοιο βαθμό, που νομίζεις ότι οι πρωταγωνιστές του θα πέσουν πάνω στη Ζιλί Ντελπί και τους συγγενείς της από το πρόσφατο ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα υπαρξιακά ερωτήματα της γενιάς των σαραντάρηδων, η γονική ευθύνη, ο τρόπος διαβίωσης σε μία μητρόπολη την εποχή της παγκοσμιοποίησης θίγονται άλλοτε με σοβαρότητα και άλλοτε με σαρκασμό. Ο ήρωας, που έχει το επίθετο Ρουσό, δέχεται τη φανταστική επίσκεψη των φιλοσόφων Σοπενχάουερ και Χέγκελ για να επιλύσει τον κινέζικο γρίφο που είναι η ίδια η ζωή. Σκηνές κινηματογραφικής γοητείας αναμειγνύονται με ευκολίες τηλεοπτικής λογικής και φλύαρα επεισόδια. Αδυναμίες που τελικά εμποδίζουν το πορτρέτο ενός άντρα μπερδεμένου ανάμεσα στις (πολλές) γυναίκες του να γίνει πραγματικά ελκυστικό, όπως η συναρπαστική συλλογή τραγουδιών που το συνοδεύει.
Αξιολόγηση: 6/10

ΧΙΛΙΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ (Α ΜILLION WAYS TO DIE IN THE WEST)
ΗΠΑ/116'/UIP
Σκηνοθεσία: Σεθ ΜακΦάρλαν
Ηθοποιοί: Σεθ ΜακΦάρλαν, Σαρλίζ Θέρον, Λίαμ Νίσον, Αμάντα Σέιφριντ, Τζιοβάνι Ρίμπιζι, Σάρα Σίλβερμαν

ΧΙΛΙΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ (Α ΜILLION WAYS TO DIE IN THE WEST)

Ο μύθος: Ένας κτηνοτρόφος, που η μνηστή του τον εγκατέλειψε λόγω δειλίας, θα μάθει τα μυστικά του έρωτα και της σκοποβολής από τη νέα μυστηριώδη κάτοικο της πόλης, η οποία τυγχάνει σύζυγος ενός καταζητούμενου χρυσοθήρα.
Η ανάγνωσή μας: Η δεύτερη σκηνοθετική δουλειά του δημοφιλούς κωμικού και σεναριογράφου της αμερικανικής τηλεόρασης Σεθ ΜακΦάρλαν είναι μία παρωδία των ταινιών γουέστερν. Η έλξη του για το συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος δεν μπορεί να παραγνωριστεί, αλλά πρέπει να αναθεωρήσει το επίπεδο του χιούμορ του αφού, με εξαίρεση ορισμένα μεμονωμένα αστεία, η κακογουστιά πλημμυρίζει πολλές σκηνές και διαλόγους. Αν μάλιστα είσαι Αμερικανός, μπορείς να αισθανθείς και ενοχλημένος από την ατελείωτη δυσφήμηση των αξιών του Φαρ Ουέστ. Ο ΜακΦάρλαν μέσα από τους χαρακτήρες που υποδύονται ο ίδιος και ο Τζιοβάνι Ρίμπιζι θέλησε να υπογραμμίσει ότι η Άγρια Δύση δεν διέθετε μόνο σκληρούς τύπους, όπως ήταν η κυρίαρχη αντίληψη. Έτσι, προσδίδει μία σύγχρονη συμπεριφορά σε έναν άντρα που ζει στην Αριζόνα του 1882, για να κάνει πιο εμφαντική τη διακωμώδηση. Οι γοητευτικές γυναίκες δεν απουσιάζουν από το καστ όμως με εξαίρεση την Σάρα Σίλβερμαν, που υποδύεται τη θρησκευόμενη πόρνη, έχουν άχαρη παρουσία. Παρά το τετραψήφιο νούμερο στον ελληνικό τίτλο (επταψήφιο στον πρωτότυπο), δεν υπάρχει ούτε ένας τρόπος να πεθάνεις από τα γέλια.
Αξιολόγηση: 4/10

ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΤΕ ΤΟΝ ΔΡΑΚΟ ΣΑΣ 2 (ΗΟW TO TRAIN YOUR DRAGON 2)
HΠΑ/102'/ODEON
Κινουμένων σχεδίων μόνο με ελληνική μεταγλώττιση
Σκηνοθεσία: Ντιν Ντεμπλουά
Ακούγονται: Xάρης Γρηγορόπουλος, Ηρώ Μπέζου

ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΤΕ ΤΟΝ ΔΡΑΚΟ ΣΑΣ 2 (ΗΟW TO TRAIN YOUR DRAGON 2)

Ο μύθος: Ένας νεαρός Βίκινγκ συντροφιά με έναν δράκο θα ανακαλύψουν μία σπηλιά από πάγο, όπου κρύβεται ο εγκέφαλος για τη διαμάχη των δύο ειδών.
Η ανάγνωσή μας: Το δεύτερο μέρος μίας τριλογίας ελεύθερα βασισμένο στη σειρά (δώδεκα) παιδικών βιβλίων της συγγραφέως Κρεσίντα Κάουελ. Ο Ντιν Ντεμπλουά χωρίς την αρωγή του Κρις Σάντερς, που συμμετείχε στο σενάριο και τη σκηνοθεσία της πρώτης ταινίας, μετατοπίζει ελαφρά την οπτική του από τον κόσμο των Βίκινγκς και του νεαρού συνεσταλμένου εκπροσώπου τους σε μία πιο εκτενή εξέταση των δράκων. Ο Καναδός σκηνοθέτης, κάτω από την πίεση της τεράστιας εμπορικής επιτυχίας του αρχικού φιλμ και την ανάγκη να πιστοποιήσει ότι η Dreamworks μπορεί να έχει καλλιτεχνικό προφίλ ανάλογο της Pixar στο χώρο του computer animation, μένει στάσιμος και διστακτικός. Βέβαια, έχουν προστεθεί νέα πρόσωπα και προορισμοί και ο Ντεμπλουά επιμένει στον ρεαλισμό απεικονίζοντας, αν και πρόκειται για κινούμενα σχέδια, πιο γερασμένους τους χαρακτήρες. Λείπει όμως εκείνη η μαγεία ή η μυθολογική πινελιά που θα σαγηνεύσει μικρούς και μεγάλους. Μία οικογενειακή ταινία φαντασίας που, παρά τις εναέριες περιπέτειες των ηρώων, αρνείται να ανοίξει τα φτερά της.
Αξιολόγηση: 4/10

ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ (ΜΙLLION DOLLAR ARM)
HΠΑ/124'/FEELGOOD
Σκηνοθεσία: Κρεγκ Γκιλέσπι
Ηθοποιοί: Τζον Χαμ, Άλαν Άρκιν, Μπιλ Πάξτον

ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ (ΜΙLLION DOLLAR ARM)

Ο μύθος: Ένας μάνατζερ παικτών του μπέιζμπολ οργανώνει ένα reality στην Ινδία για να ανακαλύψει τα νέα ταλέντα που θα κάνουν καριέρα στο αμερικανικό πρωτάθλημα. Επενδύει σε δύο ικανούς αθλητές του... κρίκετ, με την ελπίδα ότι θα τον σώσουν από την επαγγελματική καταστροφή.
Η ανάγνωσή μας:-
Αξιολόγηση:-

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.