Η εικαστική «Εύκρατη Ζώνη» στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου

Η εικαστική «Εύκρατη Ζώνη» στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου

Το φετινό καλοκαίρι, το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου φιλοξενεί στους δύο εκθεσιακούς ορόφους του ιστορικού και διατηρητέου κτιρίου του, στη Χώρα, την πρωτεύουσα του αιγαιοπελαγίτικου αυτού νησιού του πολιτισμού, τους 23ους Πλόες με την εικαστική έκθεση Εύκρατη ζώνη.

Η Εύκρατη ζώνη αποτελεί το τρίτο, κατά σειρά, μέρος μιας τετραλογίας που σχετίζεται με την περιβαλλοντική φύση, σε αντανάκλαση με την αλληγορική φύση του «εαυτού», όπως τη διατυπώνουν αντιπροσωπευτικά επιλεγμένοι καλλιτέχνες και έργα. Προηγήθηκαν οι εκθέσεις Νηπενθή και εωθινά (2015), που αναφέρονταν στη βιοποικιλότητα του φυσικού και ψυχικού περιβάλλοντος, και Επικράτειες του Νότου (2016), που διερευνούσαν τις βιωματικές σχέσεις της φυσικής με τη μεταφυσική πραγματικότητα. Η φετινή Εύκρατη ζώνη αναζητά τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά που συνιστούν την «ευκρασία» στη φύση και στη ζωή μας, αλλά και τις ενδεχόμενες ανατροπές που εγκυμονούν.

Η έκθεση περιλαμβάνει μια τιμητική αναφορά στη συμβολή του πρόωρα χαμένου, εξαίρετου γλύπτη Γιώργου Λάππα, μέσα από έργα του που υποδεικνύουν με πρωτοποριακό και ριζοσπαστικό τρόπο οριακές ισορροπίες σε όσα περιγράφηκαν παραπάνω. Εκτός του Γ. Λάππα, οι ζωγράφοι και γλύπτες που επελέγησαν και συμμετέχουν, με βάση τις συγκεκριμένες πτυχές του σκεπτικού της έκθεσης, ξεχωρίζουν επίσης ο καθένας για το ταλέντο, για τον διαπραγματευτικό τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τα υλικά τους, όπως επίσης την πολυδύναμη γραφή αλλά και την εκφραστική τους πολυεπίπεδη γλώσσα. Τα έργα τους διευθετούνται κατάλληλα στους εκθεσιακούς χώρους, με στόχο να διατηρούν, αφενός, την αυτονομία τους, και αφετέρου να βρίσκονται σε διάλογο τόσο μεταξύ τους, όσο και με το κοινό.

Αλφαβητικά, οι συμμετέχοντες εικαστικοί δημιουργοί, είναι οι εξής: Νίκος Αγγελίδης, Χρύσα Βουδούρογλου, Πέτρος Βρέλλης, Γιώργος Γυπαράκης, Έλλη Κουτσουκέλλη, Γιώργος Λάππας, Κωνσταντίνος Μάσσιος, Βαρβάρα Σπυρούλη, Αντώνης Στάβερης, Ηλίας Τσακμάκης

Σκεπτικό, επιμέλεια έκθεσης και Καταλόγου : Αθηνά Σχινά, Κριτικός & Ιστορικός Τέχνης

Διάρκεια έκθεσης
Σάββατο 22 Ιουλίου έως και Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Ώρες λειτουργίας
Καθημερινά 10:00 - 13:30 και 18:30 - 21:30 εκτός Τρίτη
Είσοδος ελεύθερη

Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως
Χώρα Άνδρου
Τηλ.: 2282024598

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Από την 4η Μπιενάλε Οράν στην 6η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης: Η σύγχρονη τέχνη σε “αεικίνητη ακινησία”» της Νατάσας Αβούρη

Μπιενάλε πλέον υπάρχουνε πολλές· μικρές και μεγάλες, προβεβλημένες και άσημες, διαγωνιστικές και μη, κεντρικές και περιφερειακές, στοχευμένες και γενικόλογες. Μπιενάλε πλέον υπάρχουνε σε αρκετά...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: