4 ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ Η’ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ

4 ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ Η’ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ

 

Ελένη Ανυφαντάκη: νυχτερινή μουντάδα, νυχτερινό φως, μπλε του κοβάλτιου, πράσινο νεκρικό από κυπαρίσσι, κόκκινο της φωτιάς, μορφές αποκεφαλισμένες, ένα αυτοκίνητο που φτύνει τα φώτα του σε αίμα, ένα αφημένο λευκό φόρεμα –ποιος ξέρει για ποιο θέατρο, γάμο ή έργο;− μια γυναικεία μορφή από τον άλλον κόσμο μέσα στην ερημιά ή, αλλιώς, στη μοναξιά του μέσα κόσμου, χρώματα και υφή που θα τα ζήλευε ο Chagall και ο Matisse.

Ποιος είπε πως το θέατρο είναι μόνο λόγος; Γιατί ξεχνιέται με τόση ευκολία το βασικό συστατικό του; Ο χρόνος. Όπου χρόνος ίσον και στιγμή. Θεατρική στιγμή. Σε οποιαδήποτε σκηνή. Σανίδι, θάλασσα, νταμάρι, γιατί όχι και σε τοίχο; Εικόνες κάθετες. Απελευθερωμένες από τη βαρύτητα. Παρμένες απευθείας απ’ τη ζωή, με σκηνικά και ηθοποιούς της καθημερινότητας. Εικόνες που περιέχουν κίνηση μέσα στη φαινομενική ακινησία τους. Συμπυκνωμένο χρόνο. Συμπυκνωμένο λόγο. Σαν τα πορτρέτα του Wilson, όπου αλλάζει αργά-αργά ο φωτισμός φανερώνοντας τις διαφορετικές όψεις ενός πλάσματος-τοπίου. Ή σαν τα Βήματα του Μπέκετ.

Σε μια εποχή χυδαία, όπου τα πάντα, αναγκαστικά, μετριούνται σε ευρώ ή δεκάρες, η συγκλονιστική αυτή έκθεση στοιχειώνει τον θεατή με τον δικό της τρόπο αντίστασης: μετατρέποντας την ποίηση σε γροθιά στο στομάχι.

Όποιος νομίζει ότι στους καιρούς μας η τέχνη είναι περιττή και όποιος ιθύνων πιστεύει ότι εξαγώγιμη είναι μόνο η αρχαιότητα, ας περάσει από την γκαλερί –στο δρόμο βρίσκεται του καθενός μας, κεντρικά και δωρεάν− Μαυρομιχάλη 55, στα Εξάρχεια. Τρίτη με Παρασκευή, 18.00-21.00. Σάββατο ή Κυριακή, 11.00 με 15.00. Μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου.

Επικοινωνία:

Ελένη Ανυφαντάκη: elephantaki1@gmail.com

Άκης Δέτσης: akisdetsis@gmail.com, www.akisdetsis.com

Δημήτρης Μυτάς: dimitrismytas@gmail.com, www.dimitrismytas.com

Βασίλης Πρωτοπαπάς: vprotop@hotmail.com

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: