A+ A A-

DIALOGUES/ΔΙΑΛΟΓΟΙ 1989-1995: ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ της Ιωάννας Ασσάνη

 

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης ως μορφωτικός οργανισμός είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό στοιχείο της πόλης. Καλλιεργώντας εντός του έναν κόσμο ερευνητικό και διδακτικό, γίνεται ο σταθμός σε μια κοινωνία που το γνωστικό της κομμάτι τροφοδοτείται διαρκώς και επανατροφοδοτεί τα πνευματικά της στοιχεία. Όντας ο ανταποκριτής ενός άλλου τρόπου ζωής με διαφορετική κουλτούρα, η οποία πηγάζει από μια χώρα με επίσης πλούσιο καλλιτεχνικό και πολιτισμικό παρελθόν, γίνεται η «σταθερή» που δημιουργεί μια διαχρονική, και αμφίδρομη με την ξένια χώρα, πορεία. Το κτίριο μετατρέπεται καθημερινά σε ζωντανό οργανισμό που άλλοτε πάλλεται ενεργός και δραστήριος, άλλοτε παραμένει υπομονετικά σιωπηλός. Συμβάντα που μένουν να διαγράφουν την ιστορία τους στον χρόνο, στιγμές που καταγράφονται στους τοίχους, στις αίθουσες, στα περάσματα του κτιρίου μετατρέπονται σε χρονικές διαδρομές, σε καλλιτεχνικά αποτυπώματα.

DIALOGUES/ΔΙΑΛΟΓΟΙ 1989-1995Έργο της Ιωάννας ΑσσάνηΣτην παρούσα έκθεση, την οποία επιμελείται ο ιστορικός και κριτικός τέχνης Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, συμμετέχουν αλφαβητικά οι καλλιτέχνες: Ioanna Assani, Pierre Besson, Nikolaos Bliatkas, Louis Cane, Christos Caras, Marc Charpin, Elli Chryssidou, Laure Conseil, Colette Deblé, Vaguélis Dimitréas, Jean Fabro, Yannis Fokas, Patrick Garriga, Yorgos Golfinos, Christian Jaccard, Kyriakos Kambadakis, Maro Karagkounaki, Antonis Kellis, Yannis Kottis, Piotr Kowalski, Sophia Kyriakaki, Yorgos Lazongas, Philippe Louisgrand, Charis Mavros, François Morellet, Tonia Nikolaïdou, Valérie Orgeret, Stavros Panagiotakis, Pino Pandolfini, Rena Papaspyrou, Benoît Paré, Nausica Pastra, Amédée Poujol, Polyklitos Rengos, Xenis Sachinis, Jean-Marc Scanreigh, Angueliki Siamou, Dimitra Siaterli, Stelios Skoulos, Matina Stavropoulou, Evi Théofanidou, Dominique Thiolat, Yiorgos Tsakiris, Kostas Tsoklis, Dimitris Xonoglou.

Στο τρίπτυχο έργο μου «Πορείες» καταγράφεται κάθε εσωτερικός παλμός με τη μορφή ενός συνεχούς εικαστικού γεγονότος, μετατρέποντας τον χώρο σε χρονικό μάρτυρα της «ζωοφόρου» ιδιότητάς του. Πρόκειται για μια εικαστική εγκατάσταση με κεντρικό θέμα την απεικόνιση της εσωτερικής κινητικότητας ενός κτιρίου που εξελίσσεται σε επίπεδα. Η ιδέα πηγάζει από την ανάγκη να αποχαρακτηριστούν τα κτίρια ως οι στεγανοί και περιοριστικοί χώροι και να μετουσιωθούν μορφοπλαστικά σε ζώντες οργανισμούς που διαρκώς μεταβάλλονται από τις εκάστοτε ανθρώπινες, εσωτερικές δράσεις. Σαν σταθερός, σημειωτικός τόπος το κτίριο είναι ο ενδιάμεσος σταθμός των διαρκώς μετακινούμενων ανθρώπων που θέλουν να «κατακτήσουν» και να ολοκληρώσουν τις εκάστοτε προσωπικές τους διαδρομές. Τα κτίρια γίνονται οι στάσεις, τα σημεία αναφοράς, οι φωλιές μιας αέναα επαναλαμβανόμενης, εξωστρεφούς κίνησης. Τι συμβαίνει όμως όταν τα σταθερά αυτά και οριοθετημένα σημεία εμπεριέχουν με τη σειρά τους την κίνηση; Η εγκατάσταση με εικαστικό τρόπο απαντά στο ερώτημα.

Διάρκεια έκθεσης: 14/05 – 11/06, αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ
Επιμελητής: Εμμανουήλ Μαυρομμάτης
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 17:30-20:30, Σάββατο 10:00-13:00
Λεωφόρος Στρατού 2Α, τηλ.: 2310.821.231, www.ift.gr

 

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr