fbpx

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ: ΤΟ ΟΡΑΤΟ ΤΟΥ ΑΟΡΑΤΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ: ΤΟ ΟΡΑΤΟ ΤΟΥ ΑΟΡΑΤΟΥ

Στην αίθουσα τέχνης Theorema των Βρυξελλών θα φιλοξενηθεί η ατομική έκθεση της εικαστικού Ρένας Αβαγιανού με τίτλο «Το ορατό του αοράτου» (27 Μαρτίου – 3 Μαΐου 2014), με έργα των τελευταίων χρόνων που έχει δημιουργήσει στην Αθήνα της κρίσης και των κοινωνικών αναταραχών, σε πολλά από τα οποία εμπεριέχονται σχόλια για τη δύσκολη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα της εποχής.

Η τεχνοκριτικός Έμμυ Βαρουξάκη επισημαίνει: «Η Ρένα Αβαγιανού δημιουργεί έναν ποιητικό και ονειρικό κόσμο φορτισμένο με δυνατά παστέλ και διφορούμενες υπάρξεις. Οι άνθρωποι, τα πουλιά, γίνονται ένα, όπως και η φύση με την πόλη. Μια ροζ, γαλάζια ή πράσινη ομίχλη καλύπτει τα μάτια, τα σώματα και τα τμήματα των σπιτιών που είναι παρόντα κάτω από το πλάγιο και ονειροπόλο βλέμμα της ζωγράφου. Τα σύννεφα ξετυλίγονται σαν χρωματιστές κορδέλες ή σημαίες φορτισμένες με σύμβολα. Οι κόσμοι αυτοί είναι οικείοι, αλλά καθώς γίνονται ορατοί κάτω από πολλαπλές διαφάνειες και πτώσεις πέπλων, ωθούν σε μια διάλυση της ύλης. Πρόκειται, άραγε, για μια τάση φυγής από την πραγματικότητα ή για μια εξιδανίκευση; Θα έλεγε κανείς ότι οι εικόνες αυτές περιμένουν ένα επεξηγηματικό κείμενο ή μια μουσική σύνθεση ως συνοδεία. Χωρίς άλλο, υπάρχουν πολλές αναγνώσεις πίσω από αυτά τα μετασουρεαλιστικά τοπία που ανήκουν στην οικογένεια ενός Folon ή άλλου δημιουργού της λυρικής σκηνογραφίας».

Η Ρένα Αβαγιανού σημειώνει: «Το περιβάλλον είναι με την ευρύτερη έννοια ένα πεδίο δράσεων. Εκεί διαχέεται και απορροφάται η δράση της μορφής, η ανθρώπινη δράση. Τα όρια του μέσα και του έξω, της μορφής δηλαδή, και του χώρου που την περιβάλλει, καθώς και η ρευστότητά της, είναι μέσα στις αναζητήσεις μου. Η ζωγραφική ύλη μοιάζει να συντίθεται και να αποσυντίθεται θέλοντας να υπενθυμίσει το φθαρτό της ύλης, και ιδιαίτερα του ανθρώπινου σώματος. Η αντίθεση προβάλλεται μέσω του νοήματος και μέσω του χρώματος. Στα περισσότερα έργα υπερισχύει το έντονο χρώμα, ενώ ριπές ασπρόμαυρων κηλίδων δημιουργούν μία πατίνα και προσδίδουν μία χρονική και χωρική απροσδιοριστία. Σε κάποια άλλα έργα, ριπές χρωμάτων, συναισθήματα και συγκινήσεις αντιτίθενται σε ένα ψυχρά δομημένο "ασπρόμαυρο" κόσμο. Ο "εικονογραφικός" ρόλος της εικόνας συνήθως δεν αναιρείται. Μιας εικόνας-φορέα πολλαπλών μηνυμάτων με μορφές-σύμβολα και γραφή άλλοτε ιμπρεσιονιστική και άλλοτε με σουρεαλιστική ματιά, με τοπία άχρονα, τοπία των ψυχικών διαδρομών. Όλη η ικανοποίηση που αντλεί συχνά το βλέμμα όταν κοιτά αφηρημένες εικόνες σε φθαρμένους τοίχους, σε αλλεπάλληλα σχισίματα τοιχοκολλημένων αφισών, στα κατακάθια του καφέ μέσα στα φλιτζάνια, στις παλαιωμένες από τον χρόνο τοιχογραφίες όπου η φαντασία ταξιδεύει και ανακαλύπτει μορφές παίζοντας τον ρόλο του συνθέτη και του δημιουργού, αυτήν ψάχνω να βρω μέσα από τη συνδιαλλαγή μου από το τυχαίο και τα αφηρημένα σχήματα. Η πραγματικότητα καθρεφτίζεται στα όνειρά μας και τα όνειρά μας διαμορφώνουν την καθημερινότητά μας. Τα έργα μου "ονειροβατούν" μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου προσπαθώντας να σηματοδοτήσουν την καθημερινότητα που μας περιβάλλει, αποκαλύπτοντας κρυφές πτυχές της».

Διάρκεια έκθεσης: 27 Μαρτίου – 3 Μαΐου 2014
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη-Σάββατο 11:00-18:00.
Αίθουσα τέχνης Theorema, Berckmans 39, Βρυξέλλες, τηλ./φαξ: (+32) 02 537 04 54, www.theorema-artgallery.com, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.